Taxfree-klubb anklages for å lekke medlems-informasjon

Er du med i bonus-klubben hos taxfree-selskapet Travel Retail Norway, er det enkelt for andre å finne ut om det. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den nye kundeklubben til taxfree-selskapet på landets flyplasser er klaget inn til Datatilsynet. Årsak: Den blir anklaget for å lekke opplysninger om hvem som er medlem.

Datatilsynet jobber nå med saken for å finne ut om Travel Retail Norway bryter norske personvernregler.

Kommunikasjonsdirektør i tilsynet, Janne Stang Dahl, opplyser til flysmart24.no at det vil ta en del tid å komme frem til en konklusjon i saken.

Tar grep

Driveren av klubben Tax Free & Me er taxfree-selskapet Travel Retail Norway (TRN). Der er man klar over at det er mulig å finne ut hvem som er medlemmer.

– Dette regner vi imidlertid ikke som spesielt sensitiv informasjon. Men vi har fått klagen. Vi vil derfor ta grep som skal gjøre det litt vanskeligere for andre å finne ut hvem som har meldt seg inn, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i TRN til flysmart24.no.

Flysmart24.no har fått innsyn i klagen til Datatilsynet. Meldingen til tilsynet er klart:

Så enkelt

Vedkommende mener Tax Free & Me bryter norsk personvernlovgivning. Så enkelt mener vedkommende at det er mulig å finne ut om naboen eller andre er gjester i taxfree-butikkene på landets flyplasser:

Du trenger kun et telefonnummer. For å registrere seg på nettsiden tax-free.no og siden logge inn, må man bare oppgi telefonnummeret. Dette er ditt brukernavn.

Deretter, mener kunden, blir du avslørt. For har du allerede registrert deg som kunde og oppgir telefonnummeret ditt, får du opp en ny boks. Der blir du blir bedt om å oppgi passordet. Det skjer kun for de som er medlem.

Trenger kun telefonnummer

Er du ikke medlem, dukker det opp en melding om at selskapet «ikke finner noen registrering på dette nummeret», og man blir bedt om å registrere seg.

Artikkelen fortsetter under bildet

På innloggingssiden for Tax Free & Me kan telefonnummeret ditt vise om du er medlem. (Skjermdump)

Da er du med andre ord ikke medlem.

Man trenger med andre ord kun telefonnummeret til den man vil sjekke opp medlemsstatus på, for å finne ut om vedkommende er medlem. Da er vedkommende høyst sannsynlig fast gjest i butikkene som selger billig alkohol, sjokolade og parfyme.

«Samme som e-postadresse»

Klageren er selv medlem i klubben. Vedkomende skriver til Datatilsynet at han ikke har samtykket i at andre skal kunne se om han er medlem eller ikke. Kunden har også tatt kontakt med Travel Retail Norway om saken.

Dagestad i TRN sier at det ofte er mulig for utenforstående å se om noen er medlemmer i klubber og andre organisasjoner.

– Ofte trenger man i andre klubber bare en epostadresse. Hvis man forsøker å registrere en epostadresse som man kjenner og får beskjed om at «denne epostadressen er allerede registert» er det samme situasjon som om man bruker telefonnummeret. Likevel, vi vil ta grep og gjøre det litt vanskeligere for utenforstående å finne ut om registreringer i klubben vår, sier Dagestad.

Omsetter for milliarder

Den nye klubben ble etablert tidligere i år. Den gir de som er medlem bonuspoeng for alt man handler på taxfree, bortsett fra alkohol og tobakk.

Det er Travel Retail Norway som står bak klubben. Det er dette selskapet som har hånd om det aller meste av taxfree-handelen på norske flyplasser.

Dette er en milliard-butikk. Det omsettes for rundt seks milliarder kroner på denne handelen hvert år. Halvparten av omsetningen går tilbake til Avinor, som bruker pengene til å dekke driften av norske flyplasser. Kun et fåtall går med overskudd, de andre trenger tilskudd fra eieren Avinor for å kunne drive.