Dette er stedene du bør unngå å reise til i 2020

Barcelona er plaget av turistinvasjon som har ført til sosial uro. Foto: Ving

Listen over kjente og populære reisemål som turister nå advares mot å besøke, har blitt lenger. Den nye og oppdaterte «no go»-listen består foran reisesesongen 2020 av 11 nye steder.

Det er det anerkjente, amerikanske reiseguideforlaget Fodor’s, som hvert år lager en anbefaling om steder folk bør unngå å legge sine reise til – av ulike årsaker.

De senere årene har spesielt overturismen, at stedene besøkes av flere enn de har infrastruktur til å håndtere, blitt et stadig større problem flere steder. Det har også skapt direkte fiendtlig holdninger mot turister.

Aksjoner mot turister

Således er en av Europas mest besøkte byer, Barcelona, med på listen. I tillegg til den sosiale uroen rundt kravet om løsrivelsen fra Spania, har det også vært en rekke aksjoner mot turister og turismen.

Mange som har besøkt den katalanske storbyen har fått merke at turistene ikke er velkommen. De har bl.a. blitt møtt med svært synlige plakater på stranden som har bedt dem om å pelle seg hjem.

Har laget egen «varsel-liste»

Fodor’s tar også hensyn til etiske, miljømessige og noen ganger også politiske hensyn når selskapet lager sine årlige oppdateringer om steder folk bør tenke seg litt om før de bestemmer seg for å besøke.

På egne nettsider skriver Fodor’s at man tidligere har satt steder som Amsterdam, Venezia, Machu Picchu, Thailands Koh Tachai og Santorini «på varsel» for sine lesere.

I 2019 ble innbyggerne på Isle of Skye i Skottland, Påskeøya, Dubrovnik og Mallorca lagt til listen.

Dette er «no og»-listen for 2020

Nå er den utvidet igjen, og oversikten over de utsatte stedene består for 2020 av i alt 11 nye reisemål:

Barcelona: 

Som omtalt, det vrimler av turister året rundt. Store deler av lokalbefolkningen misliker dette, og at invasjonen bl.a. fører til husmangel for byens egne unge. Huseiere leier heller ut boligen sin til godt betalende turister.

Angkor Watt, Kambodsja:

Her har myndighetene måttet begrense besøkene allerede fordi de kjente tempelruinene enkelte steder rett og slett er blitt nedslitte av alle som har trampet rundt i området.

Bali, Indonesia:

En drømmedestinasjon for mange, men som på grunn av økt turisme har fått lokalbefolkningen til å reagere. Spesielt mot respektløs opptreden som har virket støtende. Øya sliter også til en viss grad med vannmangel.

Big Sure, California:

Dette er det vakre kystlandskapet sør for San Francisco. Økt turisme, ikke minst på grunn av Highway 1 til Los Angeles, har skapt slitasje på området. Ulovlig camping er utbredt, og det med stor fare for å lage skogbranner.

Hanoi Train Street, Hanoi:

Dette har blitt Instagram-gaten nr. 1 for mange. Den trange gaten som togene går gjennom har blitt et yndet sted for selfier, med flere tilfeller av livsfarlig opptreden. Flere av kafeene ut mot gaten har blitt stengt.

Matterhorn, Sveits/Italia:

Dette er ikke advarselen for den jevne turist, men forlaget mener de mange dødsfallene gjør at folk som skal utfordre fjellet, bør tenke seg veldig godt om. Det er på tide å slutte å klatre i fjellene, mener Fodor’s.

Keys National Marine, Florida:

En rekke organisasjoner jobber med å redde de berømte korallrevene i den marine nasjonalparken utenfor Floridas sørkyst. En ny og mystisk sykdom har oppstått, som ødelegger flere plantearter.

Cozumel, Mexico: 

En av Mexicos mest kjente øyer, som er berømt spesielt for dykking. Men smitten fra Florida – ”stony coral tissue loss disease” – har gjort også dette området utsatt for ødeleggelser.

Galapagos nasjonalpark, Equador:

Økosystemet i denne øygruppen i Stillehavet har blitt truet som følge av det økende turisttrykket. Men galapagos-skilpaddene og andre reptiler er viktig for de besøkende, så nå har man satset på å verne disse.

Cape Town, Sør-Afrika:

Den økende kriminaliteten gjør at Fodor’s setter byen på advarsel-listen. Tilstrømmingen har vært sterkt økende, av folk som vil besøke denne delen av landet med dens strender, dyreliv og vingårder.

Komodo, Indonesia:

Øyen er ikke minst kjent for at verdens største nålevende øgleart, komodovaranerne, lever i det fri. For å bremse antall besøkende har man gjort det dyrt å komme dit, nesten  9 000 norske kroner per person.

Lik flysmart24.no på Facebook