Dette er de tryggeste flyselskapene i verden

En Qantas Airbus A380 gjøres klar på Heathrow-flyplassen. Selskapet er nok en gang vurdert som det sikreste i verden. Foto: LHR Airports Ltd.

Kåringen av de 20 tryggeste flyselskap i verden for 2020 er klar. Nok en gang troner det nasjonale flyselskapet i Australia, Qantas, helt i toppen av listen.

SAS er blant de 20 som er med i toppen, mens Norwegian ikke er på listen i det hele tatt. Det er det en naturlig forklaring på.

Totalt er 405 selskap vurdert sikkerhetsmessig, og det er gjort av det anerkjente analyselskapet Airlineratings.com. Rangeringen er basert på de enkelte selskapers ulykkeshistorie.

Best på sikkerhet, år etter år

Det er ikke første gang at Qantas blir vurdert som verdens tryggeste. Det har selskapet gjort så å si uavbrutt siden 2014. Rekken ble kun brutt i 2018, det året ble ingen vinner utpekt.

I år, derimot, var det ifølge Airlineratings sjefredaktør Geoffrey Thomas ingen tvil når Qantas nok en gang ble rangert som det sikreste.

Selskapet har ifølge Thomas ikke hatt ulykker siden jetalderen inntok flybransjen. Han presiserer imidlertid at det er de alvorlige ulykkene som blir vurdert i selskapets analyser:

Mange hendelser hver dag

– Alle flyselskaper har hendelser hver dag. Mange er forårsaket av flyprodusentene, og er ikke farlige for flyoperasjonene. Det er måten flybesetningen håndterer hendelser på som skiller et godt flyselskap fra et utrygt. Å kun se på antall hendelser er veldig misvisende, sier Thomas.

SAS havner på en 14. plass på listen, og er det nest beste europeiske selskapet. SAS er kun passert av alliansepartneren TAP Portugal, og er tre plasser foran den andre nordiske representanten som er det nasjonale finske flyselskapet Finnair.

Derfor er ikke Norwegian med

Norwegian er ikke med i vurderingen. Det har sammenheng med at det kun er selskap som er medlem i den internasjonale flyorganisasjonen IATAs sertifiseringsprogram IOAS som blir vurdert. Det norske selskapet har valgt å stå utenfor denne bransjeorganisasjonen.

Analyseselskapet har også vurdert verdens lavprisselskap, men har for denne kategorien ikke foretatt noen rangering.

Lavpris-sikkerheten

Her har man nøyd seg med å rangere de 10 sikreste i alfabetisk rekkefølge:

Air Arabia (Forente arabiske Emirater), Flybe (England), Frontier (USA), HK Express (Hongkong), IndiGo (India), Jetblue (USA), Volaris (Mexico), Vueling (Spania), Westjet (Canada) og Wizz Air (Ungarn).

Lik flysmart24.no på Facebook