Dette er flyplassene som har flest fly i rute

Sheremetyevo-flyplassen utenfor Moskva er den storflyplassen som hadde best punktlighet i fjor. Foto: Moscow Sheremetyevo

Av de mange kåringene som presenteres nå etter nyttår, er det også én for de største flyplassene i verden. De rangeres etter hvor stor andel av trafikken som kom og gikk i rute.

Det er det britiske analyseselskapet Official Aviation Guide (OAG) som har utarbeidet den ferske oversikten over verdens flyplassers punktlighet i 2019. Hundrevis av flyplasser i alle størrelser har blitt vurdert.

Få europeiske

Russlands travleste flyplass, Moskva Sheremetyevo, gikk helt til topps blant de flyplassene som analyseselskapet omtaler som «magastore.»

Denne flyplassen er hovedflyplassen for det russiske flyselskapet Aeroflot, som i en kåring av det samme analyseselskapet viste seg å være verdens mest punktlige i fjor. Det er også en betydelig transfer-trafikk her. Mange nordmenn bruker Sheremetyevo på sine reiser til og fra reisemål i Asia.

Vi ser ellers av rangeringen at det bare er en annen europeisk flyplass blant de 10 beste som kjempet i klassen «megastore.» Det er Madrid Barajas.

Slik regnes punktlighet

I de andre klassene, i klassen for «de store flyplassene» er Kastrup Lufthavn den eneste skandinaviske i hele oversikten for 2019. Den havnet på en 16. plass i denne klassen. Oslo Lufthavn figurerer ikke på best-listen i noen av klassene.

På listen over de minste flyplassene har imidlertid Stavanger Lufthavn fått en 14. plass, mens Bergen Lufthavn havnet på 17. plass.

Slik måles punktlighet

Nedenfor er tabellen over de 10 beste «mega-flyplassene», og de er målt på punktlighet både når det gjelder  avgang og ankomst. I denne klassen av «mega-flyplasser» dreier det seg om lufthavner med avgang med mer enn 30 millioner seter i året.

En avgang eller ankomst regnes som punktlig med en margin på 15 minutter. Skjer avgangen eller ankomsten senere enn dette, regnes flyet som forsinket.

De beste i klassen

Prosenttallet viser hvor stor andel av trafikken som var i rute i fjor:

  1. Moskva Sheremetyevo – 86.87 pst
  2. Tokyo Haneda –  86.60 pst
  3. Singapore Changi – 84.03 pst
  4. Atlanta – 83.74 pst
  5. Seattle – 80.27 pst
  6. Madrid – 79.92 pst
  7. Los Angeles – 79.62 pst
  8. New York JFK –  77.87 pst
  9. Denver – 76.93 pst
  10. Dallas/Fort Worth –  76.78 pst

Kilde: OAG

LES OGSÅ: Norwegian innfører betaling for kabinkoffert

LES OGSÅ: Flyekspert: Frykter at flere flyselskap vil gå konkurs dette året

LES OGSÅ: Norwegian-topp: – Folk bør droppe business class

LES OGSÅ: Bagasjen forsvant etter landing – flyselskapet avviste ansvar

Lik flysmart24.no på Facebook