Utsetter sesongstart – stengte hoteller for første gang

Problemene tårner seg opp for Mallorca. Nå utsettes åpningen av sommersesongen for første gang på grunn av mangel på turister. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Turistkrisen på Mallorca går nå fra vondt til verre. Hotellene på øya har besluttet at de ikke skal starte sommersesongen før påske, som normalt, men vente til ut i mai.

Det er første gang at den offisielle åpningen av turistsesongen må utsettes. Årsaken er at det ikke er gjester nok til å forsvare en åpning som normalt.

Den voksende turistkrisen rammer det som til nå har vært et av Europas mest populære solreisemål, Mallorca, med full kraft. Sjefen for en av turistorganisasjonene sier allerede nå at 2020-sesongen kommer til å bli svært tøff.

Også reduksjoner fra Norge

Mange populære hoteller varslet allerede tidlig i desember at de kom til å holde stengt i vinter på grunn av null etterspørsel i markedet. Nå ser denne situasjonen ut til å ramme også vår- og sommersesongen.

Bestillingene fra solturister i det nordlige Europa ligger fremdeles på et absolutt lavmål. Dette gjelder også fra Norge, der TUI har redusert tilbudet til Middelhavsøya foran årets sesong.

– Vi ser at etterspørselen er noe lavere i år enn tidligere sesonger. Vi har redusert vår kapasitet med rundt 18 prosent denne sommeren. Samtidig økes kapasiteten til andre destinasjoner, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.no.

Velger billigere reisemål

Hotelleierne må innse at besøket skrumper inn. Det som en gang var sommerdrømmen for svært mange, har mistet litt av grepet i markedet. Tusener på tusener av briter, tyskere og skandinavere har heller kjøpt hotellpakker på billigere reisemål – først og fremst i Hellas, Tyrkia og Egypt.

Brexit og nedkjøling i den tyske økonomien oppgis også som faktorer som gjør at besøkstallet går ned, skriver den spanske avisen Ultima Hora.

Trafikken på flyplassen i Palma er varslet ned med opptil 18 prosent nå i vår. Den reduserte aktiviteten i turistsektoren får også stor betydning for sysselsettingen fordi næringen er så dominerende.

Uten gjester

Hotellene tvinges til å holde stengt i årets påske, som i år kommer tidlig i april. De tar ikke sjansen på å holde åpent noen få påskedager for så å være uten gjester resten av måneden i påvente av at sommersesongen skal komme skikkelig i gang i mai.

I TUI i Norge sier Nora Aspengren at Mallorca fortsatt er et populært reisemål fra Norge, selv om kapasiteten tas ned mye foran årets sesong:

-Det er vanskelig å spekulere i hvorfor de reisende velger andre destinasjoner i sommer. Prisnivå, trender og tilgjengelighet er generelt noe som påvirker etterspørselen. Om det er det i dette tilfellet er vanskelig å si. Mallorca er fortsatt en populær destinasjon hos oss, sier hun.

Merker lite

At Mallorca har sine tilhengere i Norge som reiser dit uansett, kan Vings erfaringer tyde på:

– Vårt Mallorca-salg akkurat like bra som tidligere i år. Vi har omtrent samme kapasitet som i fjor og omtrent samme tempo på salg. Palma er også fortsatt veldig populært som storby-reisemål, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff  til flysmart24.no.

Problemene i vår og sommer kommer på toppen av at hvert tredje hotell i Palma har varslet at de ikke skal holde åpent i vintermånedene på grunn av lav  etterspørsel.

Massiv lukking

Aldri før har hotellene gått til en så massiv stenging som i år. I stedet for å holde åpent og håpe på at det skal dukke opp gjester, har hvert tredje sentrumshotell rett og slett låst dørene og sendt alle ansatte på ferie.

Hotellsjefene kunne fortelle at det aldri har vært en så vanskelig situasjon i månedene januar og februar før. Det er en generell nedgang i turismen, som også er blitt forsterket av Thomas Cook-konkursen.

Det britiske reisekonsernet, som gikk overende i slutten av september, var en av de største aktørene på Mallorca. I tillegg til å sende hundretusener av reisende til øya, drev den også flere feriehotell på Mallorca.

Lik flysmart24.no på Facebook