Vil stoppe Europas travleste flyrute – ber folk bruke toget

Flyruten mellom Madrid og Barcelona har rundt 2,5 millioner reisende i året. Nå er krefter i sving for å legge den ned til fordel for hurtigtoget. Foto: Iberia

Det er et voksende press mot de korte flyrutene i Europa. Nå har søkelys blitt satt på den aller travleste av dem alle, den spanske innenriksruten mellom Barcelona og hovedstaden Madrid.

Forslaget har nå kommet om å begrense trafikken på byens største flyplass. Fokuset er spesielt satt på Madrid-ruten og heller satse på å få folk til å ta toget. Ruten har nesten 19 000 flyvninger i året. Flytiden rundt 1,5 timer.

Med høyhastighetstoget AVE tar det 2,5 timer å kjøre den samme strekningen med lyntoget. Spania har et voksende nett av hurtigtoglinjer.

Det er borgermesteren i Barcelona, Ada Colau, som står bak utspillet om å stanse denne ruten, skriver den spanske avisen El Periodico. Hun mener at det av miljømessige årsaker er nødvendig å satse helt og fullt på høyhastighetstog på strekningen.

Hun mener ruten vil få ytterligere aktualitet etter som det spanske jernbaneselskapet Renfe er i ferd med å lansere et billigtilbud med høyhastighetstogene, AVLO. Her har togselskapet lansert priser helt ned mot 10 euro for én vei.

Flytrafikken mellom Spanias to største byer har mer enn 30 daglige avganger hver vei. Det er tre selskaper som konkurrerer om passasjerene: det nasjonale selskapet Iberia, Air Europa og lavprisselskapet Vueling.

Lik flysmart24.no på Facebook