Knallharde bøter til hotellene skal stanse livsfarlig Syden-lek

Å hoppe fra balkongen og ned i svømmebassenget har blitt en livsfarlig aktivitet på Mallorca. Nå skjerpet myndighetene lovene. Foto: YouTube

I løpet av dette året kommer lokalmyndighetene på Mallorca til på gå langt tøffere til verks for å stanse turister som utfører såkalt balconing. Nå blir også hotellene gjort ansvarlig for denne virksomheten.

En helt ny lov vil ramme hardere de gjestene som, oftest i sterkt ruset tilstand, begir seg til å klatre langs hotellfasadene eller hopper fra balkongen og ned i bassenget.

Fenomenet, som går under den engelske benevnelsen balconing, har de senere årene krevd en rekke menneskeliv. Andre igjen har blitt alvorlig skadet for resten av livet.

Skrur til enda mer

Forsøk med å bøtelegge ungdommene har ikke vært nok. Nå strammer myndighetene ytterligere til.

Like før årsskiftet varslet næringsministeren på Balearene, Iago Negueruela, at det innværende år vil komme en helt ny og skjerpet lovgivning. Den skal ramme de som faktisk gjennomfører de livsfarlige stuntene. Den vil også ha et nytt tilleggselement:

Med den nye loven i hånd skal hotelleierne, og alle steder hvor det selges alkohol, ha plikt til å stanse alle som forsøker seg på denne aktiviteten.

Kaste ut folk

Negueruela har i forbindelse med presentasjonen av forslaget sagt at den nye loven vil gå så langt som å pålegge hotellene å kaste ut folk. De skal kunne sette folk på gata selv bare på mistanke om at de planlegger eller forbereder å begå den livsfarlige klatre- eller hoppeaktiviteten.

Han har også gjort det klart at hotell som ikke passer godt nok på og ikke klarer å forhindre balconing kommer til å bli straffet. Ministeren har varslet knallharde bøter for dette. Satsene har han sagt at han skal komme tilbake til tidlig i år.

– Jeg håper dette skal være nok til å stanse denne aktiviteten en gang for alle, sa Negueruela da han presenterte innholdet i sin nye plan som han har jobbet med i mange måneder.

Britene verst

Den sære aktiviteten har vært en problem, spesielt på Mallorca og dels også på Ibiza, i mange år. Den har gitt øya mye dårlig publisitet. Den har også blitt en belastning for merkevaren. Det er i hovedsak britiske og spanske ungdommer som står for de mange tilfellene av balconing. Litt av hensikten deres er også å spre sine aktiviteter på sosiale medier.

Problemet har blitt så stort at det britiske utenriksdepartementet foran sesongen i fjor rykket ut med en advarsel til de unge britene om å avstå fra slik aktivitet.

Departementet fremhevet det farlige i det ved å vise til de mange dødsfallene og skadene som fulgte i denne aktivitetens kjølvann.

Mange har omkommet

Mange unge har bedrevet balconing og klatring på utsiden av hotellfasadene. De fleste som har omkommet har vært ruset på alkohol, og sjelden et annet rusmiddel, har medisinske undersøkelser vist.

Verst var det i 2018. Da omkom sju unge mennesker, fire av disse ulykkene skjedde i øyas partyby nummer én – Magaluf.

Lik flysmart24.no på Facebook