Fløy inn i innsektssvermer – måtte rense ruten for hånd i luften

Slik så flyet fra Ethiopian Airlines ut etter å ha fløyet inn i to gresshoppesvermer. Foto: On the wings of Aviation

Slik ser et fly ut som har kollidert med gresshopper. – Det var som om det regnet, fortalte pilotene. De måtte fjerne belegget av gresshopper på flyvinduene mens flyet ennå var i luften.

Hendelsen inntraff for noen dager siden med et fly fra selskapet Ethiopian Airlines. Bildene av det gresshoppe-dekkede flyet går nå verden rundt etter at de ble publisert i nettstedet The Aviation Herald. Dette er et nettsted som registrerer alle hendelser og ulykker i luftfarten verden over.

Belegg på frontruten

Flyet var på rute fra Djibouti til Dire Dawa i det østlige Etiopia sist onsdag på rute ET 363. Da flyet, en Boeing 737-700 var på vei til å lande, kom det inn i en voldsom gresshoppesverm.

Flyet fikk store mengder innsekter inn i motorene, mens andre igjen la seg som et tykt belegg på cockpit-rutene.

Dette begrenset pilotenes sikt i så stor grad at de ikke fant det forsvarlig å gjennomføre landingen som planlagt. Vindusviskerne klarte rett og slett ikke å ta unna for den enorme mengder insekt som la seg på rutene.

Minutter fra å lande

Flyet gjorde to landingsforsøk, før pilotene ga opp og fikk lande på en annen flyplass.

Pilotene gjorde først et forsøk som ble avbrutt da flyet var bare minutter fra å lande. Det var da de første gang fikk føling med den enorme insektsvermen. Det endte med at de måtte ta flyet opp igjen, og fly en runde for å gjøre et nytt forsøk.

Bedre gikk ikke det andre forsøket. Det ble da bestemt at flyet skulle gi opp og heller gå til flyplassen i hovedstaden Addis Abeba for å lande.

Slik gikk de frem

Pilotene har ifølge Aviation Herald skrevet i sin rapport at de ikke klarte å fjerne insektene fra ruten, heller ikke etter at det var blitt bestemt at de skulle gi opp og sette kursen mot Addis Abeba i stedet:

Artikkelen fortsetter under bildet

Pilotene hadde sterkt begrenset sikt etter at de hadde fløyet inn i de to gresshoppesvermene. Foto: On the wings of Aviation

– Mannskapet klatret til 8 500 fot, gjorde luftfartøyet trykkløst og åpnet cockpit-sidevinduet og renset frontruten for hånd. Det samme skjedde ved andre forsøk. Mannskapet klatret igjen til 8 500 fot, renset frontruten for hånd igjen før de satte kursen mot Addis Abeba, skriver avisen.

Flyet landet uten problemer på flyplassen i Addis Abeba. Maskinen ble grundig undersøkt, men det ble ikke funnet skader på det etter det som hadde skjedd.

Men maskinen bar tydelig preg av hva den hadde vært ute for, og måtte tilbringe 11,5 timer på bakken for vask og inspeksjon før den kunne tas i bruk igjen.

Vinner priser

Ethiopian Airlines er det største og raskest voksende flyselskapet i Afrika. Det har i flere år operert en direkterute mellom Oslo og Addis Abeba, med mellomlanding i Stockholm. Selskapet er medlem av Star Alliance, og dermed en alliansepartner til SAS.

For tredje året på råd ble Ethiopian Airlines i fjor kåret til Afrikas beste flyselskap. Det var i en kåring i Skytrax som årlig gjennomfører det som er verdens største kåring i flybransjen, og det er passasjerene selv som bestemmer resultatet.

LES OGSÅ: Norwegian på vei inn i «det gode selskap» – svært godt nytt for passasjerene

Lik flysmart24.no på Facebook