Slik blir de nye håndbagasje-reglene hos Norwegian

En trillekoffert inn i kabinen hos Norwegian vil koste fra en femtilapp og opp fra nå av. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Så er de klare, de nye reglene for håndbagasje hos Norwegian. De ble varslet for flere uker siden, og nå har selskapet sendt ut en melding der detaljene blir kjent.

Skal du ha med deg en trillekoffert inn i kabinen når du reiser på de billigste billettene, vil det koste 50 kroner ekstra innen Norge og Skandinavia. Til resten av  Europa vil det koste 90 kroner.

Bare for nykjøpte billetter

Endringene innføres for billetter kjøpt etter den 23. januar. Billetter som er kjøpt før denne datoen vil ikke omfattes av de nye reglene.

Selskapet skriver at de nye reglene innføres for å sikre at alle reisende får en så smidig og komfortabel reise som mulig. Dessuten for å bidra til at flere fly går på rute.

– Norwegians forretningsmodell er tuftet på valgfrihet: Det ligger også til grunn for det nye regelverket. Alle reisende kan fortsatt ta med seg håndbagasje, uansett billettype. Hvis man kun trenger en bag eller veske som får plass under setet foran, kan man velge den aller billigste billettypen vår uten tilleggskostnader. De som ønsker å ha med seg en liten trillekoffert som legges i bagasjehyllen, kan betale litt ekstra for dette. De kan alternativt velge en annen billettype, sier Cecilie Nybø Carlsen i en pressemelding. Hun er leder for produktutvikling i Norwegian.

Øker vekt på innsjekket bagasje

Endringene i regelverket innebærer også at den lille håndbagasjen alle kunder kan ha med seg er noe større enn tidligere. Vektbegrensningen på innsjekket bagasje øker fra 20 til 23 kilo. Dessuten skal kunder med fleksibel billett kunne ha med seg 15 kilo i stedet for dagens 10 kilo håndbagasje.

– Det er en vanlig misforståelse at det er plass til alles trillekofferter om bord, men de fleste av våre fly har plass til 186 passasjerer og kun rundt 80 små trillekofferter i bagasjehyllene. Derfor er det viktig at vi har gode regler på plass slik at vi unngår å bruke tid på å omorganisere håndbagasje om bord og å flytte håndbagasje til lasterommet. Det kan skape frustrasjon og lett kan føre til forsinkelser. At flyene går på rute er noe av det viktigste for Norwegians reisende. Vi opplever stor støtte for innføringen av det nye håndbagasjereglementet blant våre kunder, sier Nybø Carlsen.

Slik blir de nye reglene i detalj

Dette er inkludert i de forskjellige billettypene:

LowFare: En liten håndbagasje som får plass under setet foran på maks 10 kilo. Dersom man ønsker å ha med seg ekstra håndbagasje til bagasjehyllen må man kjøpe det i tillegg eller velge en annen billettype. Ekstra håndbagasje kan bestilles opptil fire timer før avreise. Prisen på ekstra håndbagasje varierer avhengig av flyvning. Den vil for eksempel ligge på 50 kroner innenriks og innen Skandinavia og 90 kroner for interkontinentale reiser.

LowFare+: En liten håndbagasje som får plass under setet foran og en liten trillekoffert til bagasjehyllen. Den totale vekten på håndbagasjen er 10 kilo. Dersom det blir fullt i bagasjehyllene kan man måtte sjekke inn håndbagasjen gratis i gaten. Hvis man vil være sikret å få med seg all håndbagasjen sin om bord kan man kjøpe Priority Boarding i tillegg og dermed være en av de første til å gå om bord flyet. I tillegg kan man sjekke inn et kolli på 23 kilo.

Flex og Premium: En liten håndbagasje som får plass under setet foran og en liten trillekoffert til hattehyllen. Den totale vekten på håndbagasjen er 15 kilo. I tillegg kan man sjekke inn to kollier på 23 kilo hver.

Selskapet skrivere at det er viktig at kunder som har bestilt ekstra håndbagasje eller har håndbagasje inkludert i sin billettype går om bord tidlig for å sikre plass til bagasjen sin i bagasjehyllen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Slik blir grensene for vekt- og størrelse med de nye reglene hos Norwegian. Ill: Norwegian

Kundene hos Norwegian har hatt delte reaksjoner på at det skulle koste penger å ta med trillekoffert inn i kabinen.

Noen har på sosiale medier gitt uttrykk for at dette er bra, fordi det er for mye håndbagasje i kabinen slik reglene var inntil i dag. Andre igjen har vært motstandere og ment at det blir for dyrt med ekstra betaling for noe som er inkludert i billetten i dag.

Luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er blant de i bransjen som lenge har ment at Norwegian burde stramme inn fribagasje-reglene. Han har overfor flysmart24.no tidligere anbefalt Norwegian å skjerpe sine håndbagasje-grenser i arbeidet med å bedre selskapets økonomi.

– Jeg er overhode ikke overrasket at Norwegian begynner å ta seg betalt for kabinbagasje for de billigste billettene. Det skulle selskapet iverksatt for lenge siden. Det blir som hos Ryanair. Der kan du også ha med én håndbagasje på billigste billett uten ekstra kostnad, men må passe til å ligge under setet foran og kan ikke plasseres i hattehyllen, sa Elnæs til flysmart24.no da nyheten om nye regler ble kjent den 7. januar.

Lik flysmart24.no på Facebook