Fjerner plagsomme selgere fra populære turistområder

Det er som regel svært folksomt ved de største turistattraksjonene i Roma, som her rundt Trevi-fontenen. Foto: Bengt Nyman

Pågående suvenir-selgere går tøffere tider i møte i en av verdens mest besøkte byer. De politiske myndighetene i Roma er grundig lei av at de plager besøkende og er i veien i trengselen rundt de mest populære turistattraksjonene.

Det vrimler av overivrige selgere som forsøker å få avsetning for fra miniatyrstatuer i plast, nøkkelringer, kopper til magnetfigurer og mat. Nå blir de vist vekk slik at de ikke er i veien for besøkende og roter det til i byens historiske sentrum.

Blant annet gjelder dette steder som foran Trevifontenen, Pantheon og rundt Spanske-trappen.

Skjuler utsikten

Som regel plasserer de seg også strategisk i trengselen rett foran monumenter, for å  få best mulig salg. På den måten skaper de ifølge bystyret unødvendig mye trengsel.

De konkluderer at opphopningen av folk i for stor grad skjuler utsikten for de som ønsker å se de severdighetene de har kommet for å oppleve.

Derfor har selgerne, ifølge den britiske avisen The Telegraph, fra 1. januar fått stopp-ordre.

Skjemmer ut Roma

De har fått beskjed om å trekke seg unna de travleste områdene. Mange nipsboder er blitt fjernet og henvist til andre og mindre sentrale steder der de kan fortsette sin handel.

Ordføreren i Roma, Virginia Raggi, mener det omfattende salget skjemmer opplevelsen folk får og ødelegger bildet av Roma

– Dette kan vi ikke tolerere lenger, sier hun.

Dessuten, mener bystyret, er det et sikkerhetsaspekt ved det at det skapes køer og rot i sentrale deler av byen. Det kan skape problemer i en akutt situasjon, mener byrådet.

Rasende på avgjørelsen

Selgerne er rasende på de nye bestemmelsene, og sier at de betaler en leie og skatt for å kunne drive salg og at virksomheten deres derfor er helt legitim.

De mener de gjør turistene en tjeneste ved å være lett tilgjengelige, og at det har vært levebrødet for mange av selgerne i flere generasjoner.

Nå har to foreninger, som representerer selgerne, sagt at de vil forsøke å få de nye bestemmelsene vurdert av domstolene, i håp om å få endret stedene de må stå på.

Lik flysmart24.no på Facebook