Utskjelt og hånet men i særklasse største flyselskap i Europa

yanair er i særklasse størst av flyselskapene i Europa. SAS og Norwegian er langt nede på listen. Foto: Ryanair

En ny oversikt over passasjertallene til Europas flyselskap levner ingen tvil: Utskjelte og hånede Ryanair er i en særklasse det største selskapet. SAS har for første gang ramlet ut av topp 10-listen.

Det er analyseselskapet CAPA som har laget en oversikt over de største flyselskapene målt etter antall passasjerer for fjoråret.

Den konstaterer at Ryanair-gruppen har overtatt tronen som største konsern fra tyske Lufthansa-gruppen. Disse tallene inkluderer imidlertid flere datterselskap. Forskjellen er over 7 millioner passasjerer, i Ryanairs favør. Her har SAS ramlet ut de 10 største for første gang, og haver på 11. plass.

Klar vinner

Hvis man ser på tallene for de enkelte flyselskap, viser rangeringen et helt annet bilde:

Ryanair var fremdeles størst med 146 millioner reisende. Det hadde 50 millioner flere reisende enn nummer to på listen, som er britiske EasyJet. Deretter følger Turkish Airlines på tredjeplass og Lufthansa først nummer fire.

Selv om det irske lavprisselskapet ofte blir utsatt for bitende kritikk fra kunder og konkurrenter, virker det ikke som dette har noen betydning på driften. Det vokser stabil, år etter år. I fjor var veksten på 9,5 prosent.

Det irske selskapet har dessuten vært utskjelt på grunn av fraværet av tariffavtaler med sine ansatte. Dette ble det slutt på for et par år siden, og i dag har det tariffavtaler med alle ansattegrupper.

– Det er som da Se og Hør var på sin topp. Ingen ville innrømme at de leste ukebladet, men det var likevel størst i Norden. Alle flyr med Ryanair, men ingen forteller at de gjør det, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til flysmart24,no.

Slik gjør SAS og Norwegian det

Man må langt ned på listen for å finne de skandinaviske selskapene. Norwegian havner på en 9. plass, mens SAS er nede på en 13. plass.

CAPA skriver at Wizz Air er det selskapet som vokser hurtigst. Det hadde en økning i antall passasjerer på hele 17,7 prosent til 40 millioner.

Dermed er det definitivt slutt for Norwegian i å kalle seg selv «Europas tredje største lavprisselskap.» Wizz Air er forbi, og nordmennene henvist til fjerdeplass med sine 36 millioner reisende.

Listen over de 20 største selskapene ser slik ut, ifølge oversikten fra CAPA:

1. Ryanair, Irland

2. EastJet, England

3. Turkish Airlines, Tyrkia

4. Lufthansa, Tyskland

5. Air France, Frankrike

6. British Airways, England

7. Wizz Air, Ungarn

8. Aeroflot, Russland

9. Norwegian, Norge

10. KLM, Nederland

11. Vueling, Spania

12. Pegasus, Tyrkia

13. SAS, Norge/Sverige/Danmark

14. Eurowings, Tyskland

15. Swiss, Sveits

16. Alitalia, Italia

17. Iberia, Spania

18. S7 Group, Russland

19. TAP Air, Portugal

20. Transavia, Nederland

Kilde: CAPA, Centre for Aviation

Lik flysmart24.no på Facebook