Nordmenn klorer seg fast til sin feriefavoritt i Syden

Sørvestsiden av Gran Canaria er de mest solsikre og populære feriestedene for nordmenn på øya. Her storfavoritten Puerto Rico. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn svikter ikke sin Syden-favoritt. Mens titusener av svensker og dansker har vendt ryggen til den populære ferieøya, ser det ut til at nordmenn klorer seg fast. – Nordmenn elsker jo denne øya, mener ekspertene hos pakkereisearrangøren TUI.

Det er den gamle slageren Gran Canaria det er snakk om. Den har i årtier vært nordmenns absolutte feriefavoritt om vinteren, og også fått en voksende popularitet i sommersesongen.

I dag er nordmenn den tredje største nasjonen blant besøkende på øya med 334 000 besøkende i fjor, kun bak Tyskland og Storbritannia.

Skandinavia svikter

De senere årene har imidlertid turismen fra enkelte store markeder falt kraftig, og fikk et uventet smell også etter konkursen i reisegiganten Thomas Cook i september i fjor.

Nå svikter også besøkende fra Skandinavia. Fra våre naboland Sverige falt besøket med minus 10,4 prosent som utgjør 35 500 gjester. Fra Danmark kom det 15 700 færre besøkende, en nedgang på  8,7 prosent.

Nedgangen fra Norge er derimot knapt merkbar, 4 400 færre gjester tilsvarer en nedgang på 1,3 prosent. Dette er tall som den skandinaviske avisen, Dag & Natt, har hentet inn fra det nasjonale flyplasselskapet Aena.

Øker tilbudet fra Norge

Hos den norske delen av reisegiganten TUI sier informasjonssjef Nora Aspengren at tallene som viser stabil norsk interesse er lett å kjenne igjen, og at selskapet som et svar på dette øker sitt tilbud fra Norge til Gran Canaria:

– Fra Norge er faktisk kapasiteten økt noe og salget denne vinteren ligger 10 prosent over fjoråret. Nordmenn elsker jo Gran Canaria. Det samme gjelder Danmark og Sverige, også der ligger også salget over i fjor. Kapasiteten er noe justert i Danmark og Sverige, men det er minimalt, sier Aspengren.

Holder stabil kapasitet

Hos Ving fremhever man at selskapet historisk har holdt en stabil kapasitet og mener det har sammenheng med at selskapet har attraktive hotell som kundene kommer tilbake til år etter år. Ving i Norden har svingt seg opp som en viktigere aktør etter at eierselskapet, Thomas Cook, gikk over ende. En av selskapets mest profilerte eiere, den norske hotellkongen Petter Stordalen, ble feiret som en helt på øya da Ving ble sikret videre drift.

– Årsaken til forskjellene i Sverige og Danmark kan være at disse markedene er åpne for langdistansedestinasjoner både øst og vest og Nord-Afrika, mens nordmenn sverger til Kanariøyene. Belegget for Gran Canaria i vår og sommer ligger i linje med i fjor, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving.

Vil snu

Redaktøren av Dag & Natt, Bente Marie Storsveen Åkervall, er tilbakeholden med å forklare nabolandenes tilbakegang, men sier det kan skyldes økonomiske forhold og for Sveriges del flyskam-bevegelsen.

Den skandinaviske avisen skriver at reiselivsnæringen på Kanariøyene regner med at tendensen vil snu, og at landene som har reduksjon vil komme tilbake igjen allerede inneværende år. Blant annet melder britiske aktører at landet vil få en kraftig vekst i år.

Slik var det store bildet

De to siste årene er det 700 000 færre turister kommet til Gran Canaria. Spesielt er nedgangen stor fra Tyskland, som i fjor falt med over 130 000 gjester. Landet er den helt dominerende nasjonaliteten på Gran Canaria.

Men også Storbritannia faller nå, med 61 000 gjester i fjor. Bildet er nesten helsvart når man ser på de 10 viktigste markedene. Samtlige har nedgang. Aller størst er nedgangen i prosent fra Sveits med 13,7 prosent, etterfulgt av Tyskland med 12,9 mens Storbritannia hadde en nedgang på 6,9 prosent.

For Kanariøyene som helhet falt antall besøkende med 5 prosent i fjor, og fra Norge med 2,1 prosent.

Lik flysmart24.no på Facebook