Europas flyplass-lounger: – Denne tar kaka, mener reiseproff

Maten lages fersk i en Turkish Airlines' loung på nye Istanbul Airport. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det å benytte seg av tilbudene på flyplass-lounger har blitt en hit blant stadig flere nordmenn. Nå har en av Europas nye flyplasser fått et lounge-tilbud som mange vil si er på høyde med gode restauranter.

For mange som reiser østover, er Istanbul Airport blitt et viktig knutepunkt. Etter at den gamle flyplassen Atatürk ble lagt ned, har den nye lufthavnen blitt det knutepunktet som siler trafikk fra Oslo Lufthavn til reisemål i Asia, Australia, New Zealand og Afrika.

Flere lounger åpnet

Etter at den nye flyplassen åpnet nordøst for byen for noen måneder siden, har det poppet opp med lounger. Først ute var det nasjonale flyselskapet Turkish Airlines. Siden har det kommer flere.

Flyselskapsalliansen Sky Team, der selskaper som Air France, KLM og Aeroflot, har åpnet sin nye lounge. I likhet med det øvrige loungetilbudet på flyplassen er denne åpen døgnet rundt, hver dag, hele året.

Artikkelen fortsetter under bildet

Godt utvalg på buffeten hos Turkish Airlines. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Hjemmeselskapet Turkish Airlines disponerer to lounger på utenriksdelen. Den ene er spesielt beregnet på selskapets egne passasjerer, mens en annen også gir tilgang for passasjerer som reiser med andre selskaper i Star Aliance som eksempelvis SAS og Lufthansa.

Denne tar kaka, mener nordmann

Nordmannen Reidar Dieserud eier selskapet Trivselsreiser. Han har besøkt Turkish Airlines’ egen lounge, den såkalte «Miles and Smiles»-loungen. Han mener det er lett å bli imponert etter å ha sammenlignet med hva som fins av flyplasslounger ellers i Europa:

– Denne tar kaka. Her er det lett å bli overveldet. Det er ingen grunn til å gå verken sulten eller tørst herfra, er hans klare konklusjon etter å ha sett på tilbudet til de reisende.

Laget fersk

Han trekker frem at loungen har et eget «Gorumet Kitchen» og fire såkalte matstasjoner (dining areas) hvor egne kokker tilbereder maten mens man venter. At disse er populære kan bli et problem, men som det fins en løsning på:

– Da er det godt å vite at det fins alternativer med mindre køer, skriver han til flysmart24.no og peker på at det også fins egne områder for kaker, et for tyrkisk kaffe og en egen te-hage (tea garden).

Loungen er på hele 5 600 kvadratmeter. Til forskjell fra de fleste flyplasslounger ellers i Europa, blir en del av maten laget mens du venter. Det kokes og stekes på flere stasjoner, og det serveres bl.a. et stort utvalg av typisk tyrkisk mat. Til frokost lager egne kokker maten etter dine valg.

Egne sovesuiter

Utvalget av småretter og salat i buffeten er meget stort, og varierer etter tiden på døgnet. Få vil klage på drikkeutvalget. Det er plass til rundt 750 gjester, inkludert en egen te-salong. Plassen er romslig. Der er også store sittegrupper som gir deg mulighet til også å nyte oppholdet i behagelige sofastoler hvis man ønsker det.

Artikkelen fortsetter under bildene

Den som har behov for å sove en stund i påvente av korresponderende fly, kan reservere en av de 16 sovesuitene som fins i loungen. Da flysmart24.no var innom for en tid siden, var alle sengene opptatt. Det var tidlig ettermiddag, midt i uken.

Et spesielt tilbud er en egen service for stryking av klær mens du venter i loungen, alt inkludert for den som har adgang til disse tilbudene. En egen massør rusler også rundt i lokalene med ujevne mellomrom, og tilbyr lett massasje for de som ønsker det.

For de uten kort

Nå reiser de fleste på økonomiklasse og uten status i noe flyselskap. Derfor har det dukket opp et eget lounge-tilbud for alle dem, og som er åpent mot betaling. Det lønner seg å kjøpe adgang før du står der. I døren må du ut med 59 euro. Har du et standardmedlemskap et en av loungeprogrammene hos for eksempel Priority Pass, koster det 32 euro.

Den heter IGA Lounge, og er utrustet med det som er typisk for en kommersiell lounge: Et begrenset utvalg av varm og kald mat, drikke med og uten alkohol og nettilgang. En gjennomgang av anmeldelsene av loungen på Tripadvisor.com viser imidlertid at mange klager over tregt nett.

I tillegg er det dusj-muligheter og noen senger for de som  trenger å sove mellom flyavgangene.

Lik flysmart24.no på Facebook