Dette er den nye taxfree-trenden på norske flyplasser

Passasjerer på norske flyplasser velger i økende grad norske produkter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den tydeligste utviklingen i taxfree-handelen på norske flyplasser de senere årene har vært at folk kjøper mindre brennevin og desto mer vin. Nordmenn har fått mer kontinentale vaner på dette området.

En annen vridning er ny, men omfatter nå stadig flere varesorter:

– Passasjerene kjøper mer norske varer. Vi merker økt etterspørsel etter norske varer også fra turister. Så vi kommer til å fortsette å satse på norske produkter innen alle kategorier i 2020. sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.no.

Milliard-omsetning

TRN driver så å si all taxfreehandel på norske flyplasser, og omsetter for nesten 6 milliarder kroner i året. Å komme inn med varer i deres butikker er derfor gull verd for de norske produsentene som nå kan glede seg over kraftig økt etterspørsel.

TRN har utarbeidet en bestselgerliste for flysmart24.no på de ulike varesortene (se nederst), og for sukkervarer er to Freia-sjokolader blant de fem mest solgte i fjor.

På brennevin har akevitten Gammel Opland nå plassert seg på en andreplass på listen. Ifølge Dagestad er det imidlertid et godt og voksende salg også av andre norske produkter som ikke kommer helt opp på topp fem-listen:

Disse selger godt

– Norsk brennevin gjør det generelt veldig bra om dagen. Det er særlig to sorter som utmerker seg. Det er gin fra Bareksten og Harahorn. Dette er to norske produsenter som ikke bare har hatt vekst hos oss, men som også gjør det bra internasjonalt. Blant mange andre har vi også fått en ny norsk vodka som heter Norwegian Wood det blir spennende å følge videre, sier han.

Dagestad trekker også frem norskprodusert raffinert cider, som han er helt sikker på vil bli stort i 2020.

– I dag har vi en rekke ulike eple-produkter fra Egge gård, men jobber med flere leverandører. Så det vil komme mer eple-cider, eple-musserende, eple-vin og eple-brennevin. Alt fra Norge, sier Dagestad.

Norske varer i alle prisklasser

Han sier at den økende etterspørselen etter norske taxfreevarer – det være seg både sjokolade og drikkevarer – er tydeligste både blant nordmenn men også blant turister.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hos taxfree-selskapet TRN er Firkløver og Bamsemums «finest chocolates.» Foto: Knut-Erik Mikalsen

– Ja, der er det to viktige kategorier: Norske varer i alle prisklasse og internasjonale eksklusive varer. Det første kjøpes med som gaver og suvenirer mens eksklusive merker vet man er særlig viktig for de asiatiske reisende, sier Dagestad.

Da skvatt salget i været

At varer som er tydelig norske har et marked blant turister så TRN da man for tre år siden startet et eget utsalg for de som reiste fra non Schengen-delen av flyplassen på Gardermoen.

Etter at salget hadde vært tregt en stund med det typiske taxfreeutvalget, la man om til mer norske varer i hyllene. Da økte salget straks.

Dette er fem på topp-listen for 2019, utarbeidet av Travel Retail Norway:

Sukkervarer:

 1. Freia I love Norway 260 g
 2. Wrigley’s Extra White Sweetmint 30-pack 420 g
 3. Freia Melkesjokolade 250 g
 4. M&M’s Peanut Party Pouch 1 kg
 5. Toffifee 400 g

Parfyme:

 1. Versace Bright Crystal
 2. Elizabeth Arden Green Tea
 3. Lancome La vie est belle
 4. Armani Sì
 5. Dolce & Gabbana D&G

Hudpleie:

 1. Biotherm Homme Deodorant
 2. Biother Lait Corporel
 3. Bioth Deo Pure
 4. L’Occi Almond 29HD500A15 SOIL
 5. Biotherm Oil Therapy Baume Corps

Vin:

 1. Tommasi Ripasso Valpolicell Classico 0.75l
 2. Masi Campofiorin 0.75l
 3. Tommasi Prosecco Filodora 0.75l
 4. Tommasi Appassionato Graticcio 0.75l
 5. Tommasi Appassionato Graticcio Bag-in-Box 3l

Likør/brennevin:

 1. Bailey’s Irish Cream 17% 1l
 2. Gammel Opland Aquavit 41.5% 1l
 3. Bombay Sapphire 47% 1l
 4. Jägermeister 35% 1l
 5. Absolut Vodka Blue 40% 1l

Kilde: Travel Retail Norway

Lik flysmart24.no på Facebook