Kutter 4 000 avganger – disse rutene forsvinner

Widerøe kutter kraftig i rutenettet på grunn av svak lønnsomhet for flere ruter. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Widerøe har mandag gjort det kjent at selskapet blir nødt til å kutte i rutetilbudet innenlands. På grunn av det selskapet hevder er forverrede rammebetingelser, vil rundt 4 000 avganger forsvinne i år.

– Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-Norge, sier administrerende direktør i Widerøe Stein Nilsen i en pressemelding.

Har ikke noe valg, mener sjefen

– Vi er i en fortvilt situasjon. Vi vet at resultatet av disse kuttene blir en transportstandard i en rekke distriktskommuner som ikke er i nærheten av å dekke reisebehovet. Likevel har vi ingen valg. Vi har hatt dialog med Samferdselsdepartementet og vår anbefaling er at flere av disse ruteområdene tas inn som anbud, sier  Nilsen.

Selskapet fremholder at lønnsomheten for drift av kommersielle kortbaneruter er under hardt press:

Dette er forklaringen

Økte avgifter over flere år, en kraftig svekkelse av den norske kronen og den generelle markedsutviklingen i Norge har medført store utfordringer for lønnsomheten på de minste flyene som flyr de korteste rutene i Norge.

Derfor melder selskapet at det må redusere tilbudet på en rekke kortbaneruter for å tilpasse seg dagens rammebetingelser.

Reduksjonene vil gjennomføres i store deler av kortbanenettet. Spesielt hardt rammet blir Evenes der Widerøe legger ned rutene til Bodø og Andenes. Totalt kuttes 4000 avganger i året. Det utgjør 15 prosent av den kommersielle produksjonen på kortbanenettet. Endringene trer i kraft 4.mai 2020.

Dette er rutene som blir rammet:

Bodø – Evenes legges ned.

Andenes – Evenes legges ned. Andenes – Bodø flys direkte og via Stokmarknes. Antall avganger Bodø – Andenes blir likt som i dag.

Bodø – Svolvær: Avgang fra Bodø 06:50 legges ned mandag og tirsdag.

Svolvær – Bodø: Avgang fra Svolvær 07:30 legges ned mandag og tirsdag.

Bodø – Mo i Rana avgang fra Bodø 06:25 legges ned torsdag-fredag.

Mo i Rana-Bodø: avgang fra Mo i Rana 07:15 legges ned torsdag fredag.

Florø – Oslo: Avgang fra Florø 09:25 legges ned torsdag og fredag.

Bergen – Florø: Avgang 22:00 legges ned onsdag, torsdag og fredag.

Florø – Bergen: Avgang 06:30 legges ned torsdag og fredag.

Tromsø – Vadsø: Avgang 10:25 fra Tromsø legges ned søndag.

Vadsø – Tromsø: Avgang 11:55 fra Vadsø legges ned søndag.

Tromsø – Alta: Avgang fra Tromsø 08:20 legges ned alle ukedager.

Alta – Tromsø: avgang fra Alta 09:15 legges ned alle ukedager.

Oslo – Hovden: Avgang fra Oslo 08:00 legges ned alle ukedager fra 1.april.

Hovden – Oslo: Avgang fra Ørsta/Volda 09:25 legges ned alle ukedager fra 1. april.

Tromsø – Hammerfest: Avgang fra Tromsø 16:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Hammerfest – Tromsø: Avgang fra Hammerfest 17:20 legges ned på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Direkteruten Oslo – Sandnessjøen legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo – Brønnøysund legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul

Direkteruten Oslo – Mo i Rana legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo – Svolvær legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo – Leknes legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Direkteruten Oslo – Namsos legges ned i oktober, november, desember og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Lik flysmart24.no på Facebook