Ble nektet å fly fordi han var for beruset – krevde erstatning

Passasjeren ble vurdert som beruset og ble nektet å fly med Norwegian. Det fant han seg ikke i. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyselskapene har stort fokus på faren for uro om bord som skyldes berusede passasjerer. Derfor er kontrollen skjerpet før avgang for å luke ut de som blir ansett som potensielle bråkmakere.

Noen opplever derfor at flyreisen er over før den har begynt, rett og slett fordi de blir ansett som for påvirket for å være med.

Flyklagenemnda har nylig behandlet en sak fra en Norwegian-passasjerer som ble nektet å fly fordi besetningen vurderte ham som beruset.

Pengene tapt

Det fant ikke mannen seg i. Han krevde pengene tilbake fordi han ikke fikk fly den aktuelle ettermiddagen i 2019. Han mente at flyselskapets vurdering var helt feil.

Det var en nytteløs klage.

Den aktuelle passasjeren skulle reise fra Bergen til Stavanger. Allerede før ombordstigning ble de ansatte oppmerksomme på mannen oppførsel.

Han ble derfor nektet adgang til flyet fordi kabinpersonalet mente at han åpenbart var påvirket av rusmidler.

Tilsnakket av kapteinen

Passasjeren hevdet at han ikke var «særlig beruset» og at han hadde drukket mellom tre og fire enheter alkohol. Han snakket dessuten med andre av personalet ved gaten, som skannet billetten og slik lurte han seg om bord i flyet.

Da mannskapet oppdaget at mannen hadde kommet seg om bord ble han oppsøkt på plassen sin. Han ble bedt om å forlate flyet. Det nektet han.

Kapteinen ble koplet inn i saken og gjorde det klart for mannen at politiet ville bli tilkalt hvis han ikke forlot flyet frivillig. Etter at kapteinen hadde gitt mannen beskjed om at han ville bli hentet i land av politiet, valgte han å tusle tilbake til avgangshallen.

Følte seg krenket

Dette oppfattet mannen som krenkende og diskriminerende, og krevde først å få pengene tilbake fra Norwegian.

Da selskapet sa nei til dette, sendte han kravet videre til flyklagenemnda for å få billettpengene på 1 489 kr tilbake. Norwegian har dog betalte ham skatter og avgifter tilbake.

Transportklagenemnda for flyreiser avviser å ta stilling til kravet og viser til selskapets bestemmelser. Det ble ingen flytur på de mannen, og pengene han hadde lagt ut for billettene, var dermed tapt.

Alt er tapt

Selskapet viser til sine vilkår som sier at det kan nekte å transportere en passasjer som er påvirket av alkohol eller narkotiske stoffer. Disse vilkårene aksepteres ved bestilling, skriver selskapet og legger til:

– Dersom man blir nektet transport på dette grunnlaget, er ikke selskapet forpliktet til å tilbakebetale billetten eller erstatte andre utgifter i denne forbindelse, mener selskapet.

Ble nektet hjemreise

I en tidligere sak, også den med Norwegian, opplevde en passasjer å bli nektet hjemreise etter at han hadde opptrådt ubehøvlet og beruset på en flyvning fra Oslo til Bangkok.

Besetningen meldte fra til selskapet om mannens truende opptreden, og det resulterte i at hans returbillett med selskapet ble annulert. Han måtte derfor kjøpe seg billett med et annet selskap, og sendte saken til klagenemnda og krevde at Norwegian dekket denne ekstrautgiften fordi han mente beslutningen var feil.

Også i det tilfellet avviste nemnda å ta stilling til kravet, og mannen måtte derfor dekke ekstrabilletten av egen lomme.

Lik flysmart24.no på Facebook