Får knallhard kritikk etter den dramatiske landingen

Videoen fra den dramatiske landingen av et A380-fly fra selskapet Etihad er sett av millioner. Foto: YouTube

Pilotene på verdens største passasjerfly ble rost, hyllet og omtalt som uhyre dyktige etter at de klarte å lande en Airbus A380 under meget sterk sidevind på Heathrow-flyplassen. En video som ble tatt av landingen, har gått viralt og har vært sett av millioner på nett og tv.

I flyselskapet Etihad Airways kan man styre sin begeistring over det som blir vist på videoen. (Videoen kan sees nederst i artikkelen.)

– Dette er ikke hva vi ønsker å se, heter det i et internt dokument som er blitt lekket ut fra selskapet.

Møtt med hard kritikk

I dokumentet får pilotene fra Midtøsten-selskapet knallhard kritikk fra egne rekker. Innad i selskapet mener man at flyverne aldri skulle ha forsøkt å lande under de kraftige sidevind-kastene som flyet ble utsatt for sist lørdag.

Mange andre flymannskap valgte å gi opp å lande denne dagen på grunn av de kraftige kastene som stormen Dennis skapte. Uværet førte til hundrevis av kanselleringer og store problemer for flyreisende over hele Europa, og ikke bare i England.

Kjempeflyet fra Midtøsten-selskapet fløy imidlertid mot stormen og Etihad-maskinen kjempet seg ned.

Kjempet mot vindkastene

Videoen som ble tatt av landingen viste tydelig hvilke problemer mannskapet hadde med å få megajumboen ned på bakken. Det klarte de, selv om de måtte ta bakken nesten sidelengs.

Rosen og hyllesten som kapteinen ble til del etter landingen i mange aviser, er det lite å finne i selskapets egne vurderinger av hendelsen. Tvert imot, i interne dokumenter som er lekket fra flyselskapet blir andre flymannskap advart mot å gjøre det samme som «heltene fra London.»

Det er bloggen «Paddle Your own kanoo» – kjent for å ha svært gode kontakter i flybransjen – som har fått tak i det kritiske dokumentet.

Klar beskjed til pilotene

I notatet fra selskapets treningsavdeling blir det i dokumentet gjort klart – med store bokstaver – at de ikke er stolt den måten dette skjedde på:

«I utgangspunktet ble landingen sett av noen som en «mesterlig landing.» Det offisielle synet fra opplæringsavdelingen er enkel: DETTE ER IKKE HVA VI ØNSKER Å SE. Det er situasjoner der man skal gi opp en landing for å ivareta sikkerheten,» heter det i dokumentet.

Den interne kritikken omtaler også rosen og anerkjennelsen i avisene, og er ikke spesielt imponert over den. Og treningssavdelingen konkluderer i brevet med:

«Hvis du ser noe slikt i sim (flysimulator) … Vær så snill, mine herrer, la oss lære våre piloter å operere trygt selv det betyr å endre planen,» står det i dokumentet.

Hyllet i pressen

Selskapet er blitt bedt om en offisiell kommentar til det interne dokumentet, men har ikke gitt noen uttalelse ennå.

I britisk presse ble pilotene hyllet.

Sky News fremhevet «pilotenes dyktighet» i å få flyet trygt ned under slike vanskelige omstendigheter, mens Independent kalte landingen «ekstraordinær.»

Etihad Airways er det nasjonale flyselskap i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Det har base i hovedstaden, men har ikke rute til Norge eller andre land i Norden.

Her er landingen det snakkes om:

Lik flysmart24.no på Facebook