Korona: Total reisesvikt til Thailand – Kanariøyene kan bli neste

Salget av flybilletter til Thailand har stupt etter at korona-viruset har skapt smitte-frykt. Foto: TUI

Etter at flyreiser til Thailands hovedstad Bangkok har ligget helt på topp på salgsstatistikken til Finn Reise de siste 15 årene, opplever selskapet nå et plutselig fall i etterspørselen som følge av korona-viruset.

Svikten er formidabel og på nær 40 prosent, og kom så å si over natten. Dette er første gang en norsk reiseaktør bekrefter at korona-viruset har ført til endringer i reiseaktiviteten her i landet.

Nå tror den kommersielle direktøren for et av landets få uavhengige søkemotorer, Terje Berge, at vi også kan komme til å se den samme reaksjonen etter at det nå er oppdaget et smittetilfelle på kanariøya Tenerife:

Alarmen har gått

– Det skulle ikke forbause meg om vi ser den samme utviklingen. Vi følger spent med på denne siste utviklingen, sier Berge til flysmart24.no.

Alarmen har gått i Spania der 1 000 turister er satt i karantene på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Tenerife. Fire personer, som har bodd på hotellet, er onsdag bekreftet smittet av viruset.

Smittesaken på Tenerife er ennå så fersk at det ikke er mulig å se noen utslag i salgskurven for reiser til denne øya, som uansett ikke er noen favoritt blant nordmenn. Det er derimot naboøya Gran Canaria.

Frykten skremmer

Bakgrunnen for fallet i etterspørselen etter Bangkok-reiser er Berge ikke i tvil om:

– Det er frykten for korona-viruset som er forklaringen. Det må jo ha en sammenheng, situasjonen har jo aldri vært slik før, sier Berge.

Det har kommet et plutselig fall i bestillingene, og det etter at korona-smitten eksploderte i Kina. Thailand har over 40 registrerte smittede.

Falt som en stein

Tallene Finn Reise kan presentere er tydelige nok: For to uker siden falt salget av billetter til Bangkok med hele 38 prosent. I forrige uke fortsatte nedgangen, da med en salgssvikt på 18 prosent i forhold til samme uke i fjor.

De fleste som kjøper billetter til Bangkok, skal på ferietur videre inn i Thailand.

Det er kun Thai Airways og Norwegian som har dirkete avganger fra Oslo til Bangkok. Norwegian legger ned sin direkterute fra 26. mars, på grunn av sviktende lønnsomhet.

Flyr som før

Finn Reise formidler salg av både flybilletter og pakkereiser for charterselskapene, og er et av de meget få nøytrale salgskanalene for reiser i Norge.

Bortsett fra den klare svikten til Bangkok, kan ikke Terje Berge ennå se andre utslag av at folk dropper reiser i frykt for virussmitte:

– Nei, ellers er det business som vanlig. Bortsett fra nedgang på USA, men det kan skyldes sterk dollar og færre direkteruter, mener Berge.

Nølende til Kanariøyene

Hos Ving sier pressekontakt Marie-Anne Zachrisson at publikum har reagert på nyheten om korona-smitten på Tenerife. Ving kan også  se en tendens til lavere etterspørsel etter reiser med kort tid til avreise.

– Det er litt vanskelig å vite om årsakene er sandstorm eller korona-virus. Reiser til sommeren og neste  vinter selger mer normalt. Jeg vill ikke spekulere hva korona-viruset vil bety for trafikken vår til Kanariøyene. Tirsdag var det mange henvendelser fra bekymrede kunder fra morgenen av. Etter lunsj var pågangen normal igjen. Det har helt klart en sammenheng med de store oppslagene i media tirsdag morgen, sier Zachrisson til flysmart24.no. Det isolerte hotellet på Tenerife fikk store avisoppslag over hele Europa.

Tar ned kapasitet

I Skandinavia har SAS innstilt alle flyreiser til Kina bortsett fra til Hongkong. Det gjelder frem til vinterprogrammet er slutt i siste del av mars. Det er rutene fra København til Beijing og Shanghai som nå er stanset.

Ellers har vi i Skandinavia ennå ikke sett de store utslagene av den internasjonale svikten i etterspørselen etter reiser til Asia. Ved siden av SAS har også Singapore Airlines varslet noe kutt i rutetilbudet fra København.

De flyselskapene som er heftigste konkurrenter på Asia-markedet fra Oslo – Emirates, Qatar Airways og Turkish Airlines – har alle så langt opprettholdt ditt normale rutetilbud til Gardermoen.