Feriehoteller i Syden uten gjester – utsetter sesongåpningen

Feriehotell på Mallorca regner med å være stengt frem til juni som følge av korona-situasjonen. Foto: Ving

Mange feriehoteller i Hellas og Spania innser nå at årets sesongåpning kommer til å bli kraftig utsatt. På Mallorca vil ikke hotellene bli åpnet før i juni.

Korona-utbredelsen har revet vekk markedet, som den har gjort det med flybransjen. Bestillingene uteblir. I Spania har det ført til at hoteller i for eksempel storbyen Palma på Mallorca har besluttet å stenge ned og holde lukket frem til sommeren.

Tomme fly

– Det er ikke gjester. Det er ingen inntekter og heller ikke mulig å holde åpent, sier presidenten i Majorca Hoteliers Federation and the Association of Hotel Chains (ACH), Gabriel Llobera.

Gjestene, som har oppholdt seg på ferieøya den senere tiden, reiser nå i stim ut av landet for å komme seg hjem på grunn av korona-tiltakene. De har gjort det så å si ulovlig å være utendørs. Mange restauranter og alle strender er stengt.

Flyselskap fra alle land, spesielt fra England og Tyskland, flyr nå tomme fra sine flyplasser hjemme for å hente tilbake turister som ikke lenger ønsker å oppholde seg på øya.

Helt stengt

Mange hoteller har vært stengt hele vinteren på grunn av en generell redusert etterspørsel på øya.

Llobera sier at det nå blir en gradvis nedstengning av de hotellene som fortsatt er åpne denne uken. I første omgang blir 50 prosent av hotellene i Palma stengt. Så regner han med at det blir full lukking på hele øya, og at det vil fortsette frem til de etter planen kan åpne igjen i juni.

– Vi håper denne stengningen er midlertidig, sier han i en uttalelse.

I Hellas har myndighetene gått til det skritt å forlange stenging av sesonghoteller frem til 30. april. Dette i et forsøk på å hindre spredning av korona-viruset.

Nødvendig og riktig

Presidenten for det greske reiselivsforbundet (SETE), Yiannis Retsos, sier i en uttalelse at beslutningen er en nødvendig og riktig handling.

– Siden denne krisen brøt ut har vi vært fast bestemt på å opptre rolige og seriøse. Fremfor alt må vi beskytte folkehelsen. Det kan bli en tøff prosess, men vi må gjennom den for å stå bedre rustet når krisen er over, sier han.

Årets sesong skulle starte forsiktig i april, men blir nå forskjøvet med minst en måned.

På vei opp igjen

Korona-problemene treffer Hellas i en situasjon der landet er på vei opp som foretrukket sommerferiemål for mange vest-europeere.

Mange steder i Spania, og spesielt feriefavoritten Mallorca, har priset seg ut de senere årene.

Derfor har mange turister fra de store europeiske landene, som Storbritannia og Tyskland, heller reist til de greske øyer fremfor å feriere i Spania.

Lik flysmart24.no på Facebook