Europas største flyselskap setter hele flyflåten på bakken

Ryanair forbereder nå en total stans fra kommende tirsdag. Flyselskapet har Stansted-flyplassen nord for London som hovedbase. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Oppdatert versjon

Korona-krisen fører nå til at det største flyselskapet i Europa setter hele flyflåten på bakken om kort tid. Situasjonen har forverre seg bare på de tre-fire seneste dagene.

Lavprisselskapet Ryanair frakter årlig over 150 millioner passasjerer, og har tre anløpspunkter i Norge: Oslo Lufthavn, Sandefjord Lufthavn og Haugesund Lufthavn.

Gjør kort prosess

Selskapet varslet bare for noen få dager siden at økende trafikkrestriksjoner og fravær av passasjerer gjorde at selskapet måtte redusere 80 prosent av driften. Dette skulle omfatte perioden april og mai, ble det sagt.

Nå kommer ny melding fra selskapet, som det bekrefter overfor flysmart24.no torsdag:

Selskapet forbereder nå å sette samtlige 470 fly på bakken. Selskapet opplyser at det vil skje med virkning fra midnatt den 24. mars, tirsdag i kommende uke. Allerede nå er mange ruter stanset.

Noen få unntak

Bare en håndfull avganger fra London til reisemål i Irland vil bli gjennomført etter 24. mars.

Selskapet har nå fjernet de brørte avgangene fra sine nettsider.

Det er torsdag ettermiddag ikke mulig å bestille billetter med selskapet mellom Oslo og London før 5. og 6. april. Deretter er billettsalget stengt frem til 9. april.

På Oslo Lufthavns nettside står imildertid Ryanair-avgangene til London Stansted og Vilnius oppført som operative, også kommende onsdag.

Allerede stanset

Selskapet har sitt største knutepunkt på Sandefjord Lufthavn Torp, der selskapet inntil nå har hatt ruter til bl.a. både England, Spania, Polen og Tyskland.

Polen-rutene er kansellert siden landet – i likhet med Norge – har stengt sine grenser for folk som ikke har lovlig opphold i landet. Ruten Oslo – London Stansted ser ut til å ha siste avgang på en stund torsdag kveld klokken 22.40.

Kutter og kutter

Samtlige flyselskap i Europa kutter avganger og virksomhet over en lav sko, men de fleste opprettholder en viss nødtrafikk. SAS har kuttet 90 prosent av sin virksomhet, mens Norwegian har kuttet 85 prosent. Begge satser på å opprettholde et redusert trafikktilbud innad i Norge, i tillegg til noen få ruter til utlandet.

I likhet med de andre selskapene har også Ryanair stilt sine fly til rådighet for å frakte strandede passasjerer fra spesielt Middelhavs-landene tilbake til sine respektive hjemsteder.

Ber folk vente

De trafikk-endringene som allerede har blitt varslet, har likevel ført til en storm av henvendelser til flyselskapet.

Der ber man nå folk om å ikke kontakte dem, men vente på beskjed om kanselleringer og refusjoner.

Slik informasjon vil komme via nettet, som epost og tekstmeldinger.

Lik flysmart24.no på Facebook