Fra mandag blir det store endringer på Oslo Lufthavn

Fra mandag av skal all innsjekking på Oslo Lufthavn foregå på "Norwegian-siden" av flyplassen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som skal reise fra Oslo Lufthavn fra mandag av, vil måtte forholde seg til vesentlige endringer. Et av flyplassens to store innsjekkingsområder blir stengt, og kapasiteten i sikkerhetskontrollen redusert.

– Det er ikke behov for mer kapasitet enn det ene innsjekkings-området, sier pressevakt Nora Prestaasen i Avinor til flysmart24.no søndag.

Ingen stressede passasjerer

Tallene for antall reisende etter at flyselskapene har redusert som følge av korona-tiltakene, sier alt:

Normalt på en søndag skal det være 80 000 reisende. Denne søndagen er det 10 000. Ingen køer, få passasjerer som stresser av gårde og stengte kafeer og restauranter. Mange har god tid og tar selfier for å vise frem den nesten helt tomme flyplassen.

Fra mandag blir det tatt flere grep:

For å unngå unødvendige kostnader har flyplassen besluttet å stenge flere titalls innsjekkingsskranker. De står likevel bare tomme.

«SAS-delen» blir stengt

Det gjelder områdene 4 – 9. Et bedre bilde på dette er at det dreier seg om hele innsjekkingsområdet på Oslo Lufthavn før utvidelsen. «SAS-delen av innsjekkingen», vil mange si.

Også sikkerhetskontrollen på denne delen av flyplassen skal da stenge. Heller ikke den kapasiteten er det bruk for.

Fra mandag klokken 04.00 skal alle sjekke inn på «Norwegian-siden», den nye delen av flyplassen. Dit ville alle flyselskapene flytte og gi Norwegian, Emirates og de andre som holder til der i dag, selskap. Det er område 1 – 3.

«Virker nesten skremmende»

Ansatte og passasjerer flysmart24 har snakket med denne søndagen mener stillheten på flyplassen nesten virker litt skremmende.

Artikkelen fortsetter under bildet

Denne delen av innsjekkings-området på Oslo Lufthavn utgjorde hele avgangsområdet på Oslo Lufthavn før utvidelsen. Nå blir det stengt fra mandag morgen. Avinors beskjed til de reisende på informasjonsskjermene er å ta vare på hverandre. Foto: Knut-Erik Mikalsen

– Jeg opplevde askeskyen for 10 år siden. Da var flyplassen helt stengt i mange dager. Denne gangen tror jeg vi må innse at det blir lenger. Jeg frykter det, i alle fall, sa en som jobber i sikkerhetskontrollen.

Han sto utenfor kontrollområdet, han hadde få arbeidsoppgaver. Eneste jobb mens vi sto der var å veilede reisende som kom bort til ham for å få informasjon.

Den vanlige sikkerhetsinformasjonen i flyplassens høyttaleranlegg er byttet ut. Nå ber ikke flyplassen oss om å passe på veskene og andre verdisaker så ofte som før. Nå blir vi bedt om å holde avstand og vaske hendene godt.

Alene i sikkerhetskontrollen

En av passasjerene var på tur tilbake til militærtjenesten, og skulle reise med Norwegian. Han hadde behov for å endre billetten tilbake denne søndagen:

– Det var ikke noe problem. Fikk endret billetten på et øyeblikk og ikke kostet det noe heller. Pussig hvor snille flyselskapene plutselig har blitt med oss når det ikke er så mange passasjerer lenger, sier han smilende. Han rusler mot sikkerhetskontrollen, og glir rett gjennom. Han får hele slusen for seg selv.

Vil gjøre sitt ytterste

Terminaldirektør Ragnhild V. Hjerpsted har lagt ut en melding om de forestående endringene:

– I en krevende tid for oss alle setter vi veldig stor pris på det gode samarbeidet vi har med våre fly- og handlingselskaper. Vi vil gjøre vårt ytterste for å opprettholde dette gjennom den pågående krisen.  Vi ber om forståelse for at vi må gjøre slike justeringer i driften, sier Hjerpsted.

På avgangssiden er det meste av serveringstilbudene stengt. På Starbucks ligger folk henslengt i sofaene og venter på avgang. Det er også redusert tilgang på servicetjenester i områdene etter sikkerhetskontrollen.

Lik flysmart24.no på Facebook