Tror Syden-turistene er tilbake allerede til sommeren

Spansk turistnæring har tro på at sommersesongen skal kunne reddes, tross korona-epidemien. Her fra Fuengirola på Costa del Sol. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Korona-krisen har lagt de populære feriemålene langs Middelhavskysten bortimot øde. Turistene er beordret hjem av sine egne myndigheter, og lokalbefolkningen er isolert i hjemmene sine. Derfor er det ikke rart  at salget av Syden-reiser til sommeren har stoppet opp.

Likevel, på et av de mest populære reisemålene for nordmenn gjennom stort sett hele året – Solkysten i  Spania – er turistsjefen ganske så optimistisk. Han sier han ikke tror det vil ta så lang tid før turistene vandrer i bygatene igjen:

Kraftig innhugg

– Jeg er sikker på at vi ser de første turistene på Andalucia-kysten her i sommer, sier turistministeren for Andalucia, Juan Marín, til avisen Diario Sur. Sommersesongen på Costa del Sol starter for alvor i juni.

Han er klar på at korona-epidemien vil bety en reduksjon i antall turister dette året på mellom 25 og 30 prosent i år.

Det er i så fall et stort innhugg. Det vil innebære åtte millioner færre tilreisende til kjente feriemål som Málaga, Marbella, Fuengirola og Torremolinos.

Selv om Spania har flest smittede og døde i Europa etter Italia, regner han likevel med at industrien i løpet av en tre måneders tid igjen kan ta imot solturister fra Norge og de andre landene i det nordlig Europa.

Vil redde sesongen

Også på Mallorca er det spor av optimisme blant de som driver i turistnæringen. Presidenten på Balearene, Francina Armengol, vil ikke være konkret om når hun tror øya kan komme i gang igjen. Tonen var imidlertid klart optimistisk:

– Vi har tid. Arbeidsgivere og fagforeninger gjør en fantastisk jobb, og sammen ser vi på måter å redde sesongen på, sa hun på et pressemøte i Palma forleden.

Hos TUI, et av de norske reiseselskapene som årlig sender titusenvis av norske turister til Spania og andre typiske ferieland langs Middelhavet, sier informasjonssjef Nora Aspengren dette om når TUI håper å kunne sende solturister til Syden igjen:

Håper å sende nordmenn

– Det er veldig vanskelig å si akkurat nå, men vi håper jo at ting vil normalisere seg så raskt som mulig og at vi igjen kan gi nordmenn fantastiske ferieminner. Jeg håper turistministeren har rett, sier Aspengren til flysmart24.no.

Tiltakene fra de sentrale myndighetene i Spania er imidlertid både klare og entydige: Samtlige av landets hoteller ble stenge fra tirsdag og en uke fremover. Dette er et av mange tiltak for å dempe virus-spredningen.

Tøft også for Gibraltar

Et populært utfartssted på sørkysten av Spania er den britiske enklaven Gibraltar. Den innførte også noe bortimot en nedstenging fra tirsdag av. Den skal vare i 30 dager fremover. Men i motsetning til i Spania, der folk ikke har lov til å bevege seg utendørs med få unntak, får befolkningen i Gibraltar lov til å være ute. De må bare holde god avstand, en regel som vi kjenner fra Norge.

Alt av restauranter og butikker, som ikke har en samfunnsmessig betydning, er stengt i Gibraltar også. Grensen mellom Spania og Gibraltar er imidlertid åpen og skal være det i de dagene nedstengingen av den britiske enklaven skal vare. De lokale myndighetene skal vurdere nødvendigheten av å opprettholde tiltakene hver 48. time.

Lik flysmart24.no på Facebook