Nordmenns Syden-favoritt vil åpne for turister i juli

Mallorca kan bli åpnet for utenlandske turister i juli. Også Hellas vil åpne samme måned. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De norske turoperatørene Ving og TUI er avventende til planene som turistindustrien i flere land langs Middelhavskysten jobber med. De vil forberede en forsinket åpning av sommersesongen.

Hvis EU lykkes med å komme frem til nye retningslinjer for sikker reiseaktivitet, kan det innebære at det om knappe to måneder er mulig å legge ut på Syden-tur igjen. Blant de aktuelle feriemålene er en av de absolutt største feriefavorittene blant nordmenn om sommeren, Mallorca, som tror utlendinger kan komme på ferie fra tidlig i juli.

Hos Ving i Norge, landets største pakkereisearrangør, er adm dir Christian Grønli ikke avvisende til at det er mulig å sende av gårde norske turister til Spania igjen i løpet av de nærmeste månedene. Det vil imidlertid bare skje under flere forutsetninger:

Kan starte

–  I tilfellet Mallorca må først spanske myndigheter offisielt åpne opp for at så skjer. I tillegg må Utenriksdepartementet i Norge endre sine reiseråd for norske borgere. Dessuten må det bli klare retningslinjer for inter-europeiske flyvninger. Om alt dette er på plass er det i prinsippet ingenting i veien for at man sakte med sikkert kan ta opp igjen trafikken til for eksempel Mallorca, sier Grønli til flysmart24.

Han legger til at det til slutt vil være kundens reaksjoner i markedet og etterspørselen etter reiser til de respektive reisemål som vil være avgjørende for hvor raskt trafikken kan komme i gang igjen.

Reiserådet, som fraråder alle unødvendige reiser til alle land, gjelder «inntil videre.» Spania har i dag en nedtrappingsplan for sine smittevern-tiltak som løper ut juni måned. Når denne er over håper man at alt skal være klart for besøk av utlendinger fra juli.

Visse forutseninger

Forutsetningen for alle planer er at EU kommer frem til nye regler. Nye helseprotokoller skal sette standard for reisemål, hoteller og fly for å sikre trygg reise og opphold for de besøkende. Blant annet har det noen land foreslått at besøkende skal kunne fremvise negativ covid 19-test, eller bli testet på stedet ved ankomst.

Hos TUI i Norge er man positiv, men avventende, til spanjolenes planer:

– Det er jo veldig positivt hvis Mallorca kan ta i mot utenlandske turister i sommer. For vår del er det vanskelig å si hva som skjer. Det kommer veldig an på reiserestriksjoner og etterspørsel. Det er ingen tvil om at reiselysten er der, men om det blir juli eller senere er vanskelig å si. Vi forholder oss til situasjonen slik den er nå. Så vurderer vi vår kapasitet og aktiviteter løpende og er i dialog med partnere, lokale myndigheter og kolleger over hele verden, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI til flysmart24.

Lik flysmart24.no på Facebook