Alarm etter plutselig smitteøkning i Hellas

Mykonos og de andre greske øyene venter på turistene. Nå har Hellas oppdaget flere nye smittetilfeller. Det kan få konsekvenser. Foto: Y Skoulas

Myndighetene i Hellas jobber intenst for å åpne landet for utenlandske turister, men frykter samtidig at mange av dem skal bringe covid 19-smitte med seg inn i landet. Bare dager før landet skal åpne for turister har det skjedd en plutselig smitteoppblomstring, og nå kan kan hele øyer risikere å bli stengt ned som et mottiltak.

Til nå har Hellas vært et av de populære feriemålene som har hatt minst forekomst av korona. Derfor har myndighetene kunnet ønske gjester fra land med god smittekontroll – deriblant Norge og Danmark – velkommen som turister fra 15. juni.

Nå har greske myndigheter slått alarm, etter at det har blitt oppdaget et plutselig og kraftig hopp i antall smittede. Det er oppdaget 97 nye personer med smitte i løpet av fire dager, et skyhøyt tall for å være Hellas. Det viste seg at 30 av disse kom fra utlandet, det som helsemyndighetene frykter mest. Over 50 nye tilfeller ble oppdaget bare i løpet av én dag, skriver den greske nyhetstjenesten GTP Headlines.

De nye smitte-funnene har gjort at landets myndigheter igjen vurderer å ty til lokale nedstenginger der hvor smitte oppdages. En talsmann for den greske regjeringen, Stalios Petsas, sier at myndighetene ikke vil gå av veien for å stenge ned der det oppdages smitte, og en hel øy om det skulle bli nødvendig.

Myndighetene reagerer også sterkt på massive brudd på smitteforskriftene, og at turistindustriaktører ikke klarer å vente på at restriksjonene blir opphevet: En strandrestaurant på øya Mykonos ble nylig stengt i to måneder og ilagt en bot på 20 000 euro – rundt 200 000 norske kroner – fordi den hadde arrangert fester i løpet av en nylig høytid. De samme lovbruddene har blitt registrert en rekke andre steder i landet, melder GTP.

Hellas åpner fra den 15. juni med ankomster til Athen og Thessaloniki, og med testing av alle ved ankomst. Fra 1. juli er alle landets flyplasser åpen for innreise, og med tilfeldige tester av gjestene.

Lik flysmart24.no på Facebook