Nekter å bruke munnbind – trues med svartelisting

Hos Soutwest Airlines er det mange som nekter å bruke maske. Foto: Stephen M. Keller

Fra i dag av innfører Norwegian krav om bruk av munnbind for alle som reiser med selskapet. SAS har hatt dette påbudet siden midten av mai, og med gode erfaringer.

Slik er det absolutt ikke i USA, der de store flyselskapene har støtt på et voksende problem: Stadig flere reisende nekter å rette seg etter påbudet fordi de mener at de kabinansatte ikke har rett til å pålegge dem å bruke det.

Derfor har selskapene nå i fellesskap gått ut med meldingen om at de som i ettertiden nå fortsatt nekter å bruke munnbind når de befinner seg om bord i flyene, vil bli nektet å reise og kastet av flyene. Ikke nok med det, de risikerer også å bli nektet som reisende for fremtiden.

Anført av verdens største flyselskap, American Airlines har både Southwest Airlines, United Airlines og Delta Air Lines nå satt foten ned for passasjerenes protester. De har sendt ut pressemeldinger der passasjerer blir advart: De som tropper opp i flydøren uten munnbind er å anse som uønsket om bord. De skal intensivere opplysningen om maskeplikten, både på flyplasser og på flyene. Noen få unntak gjelder, bl.a. for små barn.

Det å få passasjerene til å bruke munnbind har ikke vært noe problem hos SAS, som var det første selskapet som innførte denne regelen i Norge. Det skjedde fra 18. mai. Sist mandag ble det et påbud hos Widerøe, mens Norwegian innfører regelen fra i dag, torsdag 17. juni.

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier til flysmart24 at selskapet har gode erfaringer med publikums reaksjon etter at SAS som eneste selskap innførte påbud om munnbind allerede i mai:

– Vi opplever stor forståelse og velvilje blant våre reisende. Jeg tror de fleste opplever det som trygt og komfortabelt at alle om bord benytter munnbind, og at det er et godt tiltak kombinert med alle de andre tiltakene vi midlertidig har innført, sier han.

Selskapet setter som en forutsetning at de reisende selv har med seg munnbind, og Eckhoff sier at det kun har vært sporadiske tilfeller der passasjerene har glemt munnbind.

– Da har vi hatt noen i reserve. Jeg har også sett andre passasjerer gi bort til andre dersom de har ekstra, forteller Eckhoff.