Påbud om munnbind – nå renner avbestillingene inn

Folk som oppholder seg på Mallorca må fra mandag ha munnbind på hele tiden utendørs. Påbudet gjelder allerede ved ankomst. Foto: Govern Illes Balers

Et av de mest populære feriemålene for nordmenn har besluttet å innføre strenge munnbind-påbud fra mandag. Det har ført til at ferie-avbestillingene nå renner inn. Påbudet har også skapt knallhard kritikk fra befolkningen.

– Det kom på det verst tenkelige tidspunkt, når Spania åpner seg for omverdenen. Nå har vi ikke gjort annet de siste 24 timene enn å registrere avbestillinger, sier Gabriel Llobera til avisen Ultima Hora lørdag. Han er president i en av hotellorganisasjonene på Mallorca,  Balearic Hotel Chain Association.

Mallorca og resten av Balearene innfører påbud om munnbind i alle sammenhenger utendørs fra mandag, og uavhengig av folkemengden.

Må på straks

For turister betyr det at munnbindet ikke bare må brukes innendørs, men skal også på så snart man trår ut av hotellet eller feriehuset. Privatpersoner som bryter påbudet risikerer bøter på 100 euro, eller 1 000 norske kroner.

Katalonia, der man bl.a. finner Barcelona, innførte munnbind-påbud denne uken.

For reiselivet på Mallorca kommer påbudet på et svært uheldig tidspunkt. Mange aktører innen reiselivet ga straks uttrykk for at at de fryktet at dette gir et signal til omverdenen om økt smittefare. Dette, advarte de, ville skremme folk fra å komme.

Håpet å redde litt

Det har nå vist seg å slå til. På hotellene, som så muligheten til å redde noe av sommersesongen, kommer kanselleringene på løpende bånd. Det er spesielt tungt at dette skjer fra de største og viktigste markedene for øyene, fra Storbritannia og Tyskland. Nordmenn utgjør tradisjonelt også en stor gruppe turister her, men er ikke nevnt i denne sammenhengen.

Flysmart24 har lest kommentarfeltene i lokale aviser på øyene og der hagler kritikken mot myndighetenes beslutning. Mange mener at dette betyr farvel til turistsommeren 2020, og at politikerne nå har ødelagt muligheten for å gjenoppbygge Mallorca som feriemål denne sommeren.

Ikke så strengt

I andre områder av Spania, som i Andalucia og på Kanariøyene, har reglene inntil nå ikke vært så strenge.

Der gjelder munnbind-påbudet bl.a. i butikker og ute bare i situasjoner der det ikke kan sikres 1,5 meter avstand mellom folk. I helgen har det imidlertid blitt kjent at også Andalucia innfører de nye og strengere reglene fra kommende uke av.

De nye tiltakene på Mallorca og Katalonia skal gjelde uansett, og for alle over 6 år.

Spania er er at de hardest korona-rammede landene i Europa, og satser hardt på å unngå at smitten skal blusse opp igjen. Det har den gjort et par steder allerede, men disse har blitt isolerte.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles