Må sende tomme super-jumboer på vingene

Over 20 ganger har Asiana Airlines vært nødt til å sende verdens største passasjerfly i luften uten passasjerer. Foto: Airbus

At store deler av verdens flyflåte står på bakken som følge av korona-krisen skaper ikke bare økonomiske problemer for flyselskapene. Det har også gitt selskaper store utfordringer med å opprettholde treningsprogrammet for pilotene.

Et av Asias store flyselskaper – sørkoreanske Asiana Airlines – har fått en helt spesiell utfordring i så måte. Selskapet har seks fly av typen Airbus A380, som er verdens største passasjerfly og i deres versjon tar 495 passasjerer. Flytypen har to etasjer.

Alliansepartneren til SAS, de tilhører begge Star Alliance, har vært nødt til å sende piloter på vingene over 20 ganger for å gi dem nødvendig trening i å ta av og lande, skriver nyhetsbyrået Bloomberg. Flyene skal ingen steder, og har ingen passasjerer.

Årsaken til at dette skjer er rett og slett at simulatorene, der denne treningen normalt finner sted, ligger i Thailand. Den muligheten er i dag blokkert på grunn av reiseforbud. Mens de andre flyselskapene som også har A380-fly har sine egne simulatorer, må Asiana låne simulatorene som tilhører Thai Airways.

Selv om det å ta av og lande med disse store flyene er svært kostbart, mener selskapet at det ikke har noe valg: Dersom pilotene ikke får opprettholdt en nødvendig trening, vil de risikere å miste sine flylisenser. Kostnadene med å hente inn den kompetansen vil også bli svært store. Pilotene må, ifølge Bloomberg, normalt ha tatt av og landet et fly minst tre ganger i løpet av de foregående 90 dagene for å beholde lisensen.

Lik flysmart24.no på Facebook

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles