Innfører Spania-karantene: – Dødelig slag for turismen

Det store reiseselskapet TUI har avlyst alle flyvninger hit til Palma på Mallorca søndag som følge av nye karantene-bestemmelser. Foto: Govern Illes Baleares

Storbritannia har valgt å følge Norges eksempel og har på kort varsel innført tvungen karantene for folk som kommer tilbake fra ferie i Spania. – Et dødelig slag for turismen, skriver spansk avis søndag.

Beslutningen har kommet som et stort sjokk på turistindustrien på Mallorca, der britene utgjør den ene av de to store markedene sammen med Tyskland.

Når Balearene hadde satset på å kunne redde litt av sommersesongen tross korona-krisen, var det nettopp håpet om mange britiske besøkende som lå til grunn for optimismen. Nå innser Mallorca at dette markedet kan klappe helt sammen.

Kraftig smittevekst

Det er den store økningen i antall smittetilfeller i Spania siste uke som har fått britene til å gjøre som Norge – fjerne landet fra listen over sikre ferieland. Alle briter må derfor nå i 14 dagers karantene når de kommer tilbake til hjemlandet.

Karantenebeslutningen har fått umiddelbare konsekvenser. Det britiske reiseselskapet TUI har allerede meldt at det avlyste alle flyvninger til Palma og Kanariøyene som skulle ha gått i dag søndag. Senere på søndag kom melding om at trafikken vil bli gjenopptatt fra mandag av.

Verre og verre

På Mallorca betyr dette at årets turistkrise går fra ille til verre.

– Avgjørelsen ble mottatt i går med stor bekymring av regjeringen og reiselivssektoren på Mallorca, fordi den representerer et dødelig slag for det nest viktigste markedet for øya, skriver avisen Diario de Mallorca.

Smitteøkningen i Spania har kommet raskt. På bare noen dager har den vokst til 39,4 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) setter en øvre grense på 20 smittetilfeller for å la land beholde sin grønne farge. Spania er i så måte på kort tid blitt et blodrødt land på FHI-kartet.

Åpnet i stor stil

Storbritannias beslutning om å plassere Spania som rødt land kom så sent som tidligere i juli da man åpnet for karantenefrie reiser til hele 59 land. Det skjedde etter hardt press fra turistindustrien og etter at EU-landene hadde løsnet på de strenge reiserestriksjonene fra pandemi-utbruddet i mars.

Åpningen ble også tatt som et tegn på at smittesituasjonen var i ferd med å komme under kontroll i store deler av Europa. Nå er situasjonen en annen – det er en voksende bekymring over økende smitteomfang i flere land.

Når de britiske myndighetene nå slår full retrett nærmest over natten, blir dette vist til som et eksempel på hvor raskt situasjonen kan endre seg. Det er derfor viktig at folk som reiser til utlandet tenker over hvilken utsatt posisjon de setter seg selv i, advarer de.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles