Henter turister hjem – smittefrykt tømmer ferieøya

Det var stor jubel da de første turistene kom til Mallorca tidlig i sommer. Nå stenges dette markedet fra stadig flere land. Foto: Govern Illes de Balears

Den tyske chartergiganten TUI starter lørdag hjemhenting av tusenvis av turister fra Mallorca på grunn av den kraftig økende korona-smitten på den populære ferieøya. Den populære ferieøya er i ferd med å tømmes for turister.

Dette skjer etter at tyske helsemyndigheter har fulgt bl.a. Norge og erklært Spania – inkludert Mallorca – som et område med stor smitterisiko. Bare den siste uken har det vært 1 127 nye tilfeller på øygruppen.

Derfor tar TUI ingen sjanser og har meldt at de henter de første turistene hjem allerede lørdag. Alle skal være tilbake i hjemlandet i løpet av en ukes tid.

Hos TUI i Norge har informasjonssjef Nora Aspengren opplyst til flysmart24 tidligere at Spania-turene ikke starter før i oktober.

Avlyser alt

Charterkjempen har også kansellert alle reiser for resten av denne måneden og stanset alle muligheter for å bestille nye turer til øya. Derimot fortsetter turene til Kanariøyene.

For Mallorca er dette snipp, snapp, snute for turistsesongen 2020, som var ødelagt allerede i utgangspunktet. Den kom ikke i gang før i midten av juli, mot normalt i begynnelsen av mai, på grunn av korona-situasjonen.

Den tyske beslutningen kommer kort tid etter at også britene har trukket seg tilbake fra øya på grunn av den økende smittefaren.

Dominerer

-Vi får nå se hva som nå kommer, og se an til sommersesongen 2021, sa hotelleiere ifølge avisen Ultima Hora da de ble kjent med den tyske beslutningen. De frykter nå sterkt de økonomiske konsekvensene, og innrømmer at det nå er adios til årets sesong.

Britene og tyskerne er totalt dominerende turistgrupper og står for hoveddelen av besøkende på øya. Nå har begge land gjort som Norge og mange andre land og erklært Spania som risikoområde, forsvinner det meste av driftsgrunnlaget. Mens Norges beslutning knapt ble lagt merke til, har det vært stort fokus på frafallet av britene.

Bedt om å ta det med ro

De lokale myndighetene på Mallorca har derfor lenge drevet en intens lobby-virksomhet overfor britiske myndigheter for å få dem til å åpne en korridor kun til Mallorca.

Intensiteten i denne lobbyvirksomheten ble etter hvert så stor at britene måtte be spanjolene om å dempe seg.

Alle ønsker om en egen Mallorca-korridor ble blankt avvist. Britene gjorde kort prosess og malte hele landet blodrødt. I dag lørdag har Spania et smitteomfang på 115,7 smittede per 100 000 innbyggere, mens Folkehelseinstituttets krav til å betrakte et land som gult område er på under 20 smittede de siste 14 dager.

Var de som åpnet

At nettopp tyskerne trekker seg ut, er et bittert nederlag for den lokale turistindustrien.

Det var nettopp TUI og tyskerne som satte i gang sesongen i sommer da Spania ble åpnet igjen etter sin dramatiske korona-vår. Flysnmart24 kunne fortelle at de første turistene ble de klappet inn på hotellene. Siden kom også britene og flere andre land, før de etter hvert også trakk seg tilbake på grunn av den økte smitten i Spania som kom i juli.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles