Ber Boeing gi opp Max-flyet og finne en erstatter

Norwegian har 18 fly av typen Boeing 737 Max. Selskapets ledelse har sagt at flyene ikke vil komme i drift før neste år. Foto: Norwegian

En av luftfartens aller mektigste ledere ber nå Boeing om å gi opp produksjonen av den ulykkesrammede flytypen Boeing 737 Max. Flytoppen vil at den amerikanske flyfabrikken i stedet skal starte arbeidet med å finne Max-flyets erstatter.

Det er ingen hvem som helst som står bak den klare meldingen, men sjefen for Qatar Airways – Akbar Al Baker. I tillegg til å være toppsjef for det anerkjente flyselskapet, er han også styreleder for den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA.

På vei tilbake

Max-flyet har fått mange kritikere etter to dødsulykker med kort mellomrom, i 2018 og 2019. De to ulykkene kostet 346 mennesker livet, og førte til at flytypen under dramatiske omstendigheter ble satt på bakken verden over i mars i fjor.

Etter omfattende endringer, som har vært overvåket av luftfartsmyndigheter i mange land, er det mye som tyder på at flytypen kan være på vei tilbake i luften igjen.

Det er en tanke Akbar Al Baker ikke har mye sans for:

– Navnet er ødelagt etter de to kræsjene og passasjerene vil ikke ha tillit til det, sier Al Baker i et intervju med flynettstedet Airline Rating.

Han oppfordrer derfor Boeing til å umiddelbart starte arbeidet med å designe en erstatter.

Mange avbestiller

Mange andre flyselskap har samme holdning til flytypen, og har kansellert sine bestillinger på Max-flyet. Til sammen skal det dreie seg om over 700 bestillinger som nå er trukket tilbake.

I dette tallet ligger også 92 fly som Norwegian har avbestilt, en del av disse skulle selskapet hatt levert, men ble stanset av flyforbudet i mars i fjor. Norwegian har fra før 18 fly av typen.

Mange passasjerer har imidlertid gitt uttrykk for at de, på bakgrunn av de to ulykkene, ikke ønsker å fly denne flytypen.

Meld deg på nyhetsbrev

* må utfylles