Nordmenn utsatt på tur – tyv tok klokke til 500 000 kr.

Nordmannen hadde på seg en klokke verdt 500 000 kr da en snill mann ville hjelpe ham på gaten i Barcelona. Det var det siste han så til klokken sin. Foto: Shutterstock

Norske turister på utenlandstur er ettertraktede objekter for kriminelle som begår ran og tyverier. Det merkes hos forsikringsselskapene. En nordmann ble frastjålet luksusklokke for 500 000 kroner mens han snakket i telefon på åpen gate.

I et normalår får Gjensidige meldt inn rundt 6 000 krav om erstatning etter slike hendelser. Under ferietiden nå kommer nye krav inn på løpende bånd:

– Gjensidige har så langt i år registrert over dobbelt så mange ran og tyveri av turister i forhold til samme periode i fjor, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad til flysmart24.

Enda frekkere enn før

Han mener de også kan se en annen tendens:

– I tillegg til den voldsomme økningen opplever vi også at tyvene ofte opererer flere sammen og er enda frekkere og tar større sjanser enn tidligere, sier han.

I Gjensidige tror man at nordmenn glemmer at vi kommer fra trygge omgivelser i Norge der de rundt oss stort sett er like godt utstyrt som oss. I utlandet kan situasjonen være en helt annen, mener selskapet.

Klokke til halv million

Spesielt mange tilfeller er meldt fra storbyene Barcelona, Roma og Paris.

Dette er tre eksempler Gjensidige gir på nordmenn som har blitt frastjålet verdier på tur i utlandet:

Ranet av menn på sparkehjul

  • To personer på sparkehjul overrasket mann på gaten i Barcelona og klippet over reimene på en sekk med en stor saks. PC, mobil, og verdipapirer forsvant med tyvene som raste av gårde på to hjul.

Lurt av tryllekunstner

  • Kunde pratet i telefon utenfor hotell i Barcelona da mobilen plutselig blir slått ut av hånden. Når han skulle plukke den opp, fikk han hjelp av en fremmed person som var veldig hjelpsom. Like etterpå oppdaget han at klokken på armen var borte. En luksusklokke med verdi på kr. 500.000,-

Jogger

  • Kunde ventet på taxi i Roma, da en ungdom jogger forbi, griper fatt i håndbagasjen som står ved rett i nærheten og sprinter av gårde. Borte før kunden får summet seg.

For de uheldige nordmennene på ferietur i utlandet, er tapene i kroner og ører ofte store.

Gjensidige ser nemlig at nordmenn på tur har med seg store verdier ut på tur, som eksemplet ovenfor med mannen med en klokke til en halv million kroner.

Trekkpapir på tyver

Dette virker som et trekkpapir på kriminelle, som ikke har problemer med å plukke ut de turistene som det er mest lønnsomt å lette:

– Klokker forsvinner fra håndledd, mobiler og verdigjenstander forsvinner som dugg for solen og oppdages ikke før det er for sent, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i selskapet.

– Andre bruker el-sparkehjul og moped når de nasker med seg gjenstander og farer av gårde, sier han.

«Kan nesten trylle»

Hos Gjensidige viser tallene at de fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig steder hvor det samles mange mennesker og det er mye trengsel. De nevner busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og cafebesøk.

Voll ber alle være oppmerksom om en får henvender fra ukjente. Selv om de i utgangspunktet virker hyggelig, så kan de ha urent mel i posen.

– Mange opererer i team og er flere sammen. Samtidig er noen av tyvene så utspekulert at de nesten kan trylle, sier Voll.