«Vondt å se øya – men gled dere til å komme tilbake»

Her, på Amadores-stranden på Gran Canaria, skulle det koke av turister på denne tiden av året. Slik så det ut sist uke. Foto: Privat

Nordmenns favorittøy vinterstid har blitt knallhardt rammet av korona-krisen. Strendene er tomme, hotellene stengt og mange arbeidsledige. Nå skimtes det omsider lys i tunnelen.

– Gled dere, sier norsk Gran Canaria-entusiast som møtte sin feriefavoritt midt i kriseperioden nå i februar.

Mens noen nordmenn betrakter øya som den verste harry-strøket som fins i det norske Syden-tilbudet, sverger andre til øya som de gjerne besøker flere ganger i året.

På det meste besøkte 350 000 nordmenn Gran Canaria, et tall som får alle konkurrenter til å blekne. Flyene lå i kø fra Norge til øyene utenfor vestkysten av det nordvestlige av Afrika.

God smittesituasjon hjalp ikke

Som andre steder stanset virus-angrepet nådeløst alt av besøk. Til tross for bedre smittetall enn på fastlandet, har turistene uteblitt.

Mange land har samme vurdering av smittesituasjonen som Norge: Det nytter lite at Kanariøyene har fremstått som områder med lite smitte. Det er landstallene for Spania som nasjon som har vært avgjørende. Dermed har Atlanterhavs-øyene forblitt blodrødt på det norske smittekartet.

Nå skal øya finne en vei ut av smitte-krisen.

Det blir ikke enkelt, men en statusrapport fra en som har bodd på øya i mange år sender optimistiske signaler til hjemmemarkedet i Norge:

Dystre forhold

– Midt i elendigheten ligger den gyllende kysten på Gran Canaria og bader i evigvarende solskinn. Gran Canaria har aldri vært vakrere enn den er nå, mener redaktør Bente Storsveen Åkervall i avisen Dag & Natt.

Hun har oppholdt seg i Norge i deler av tiden etter pandemien, men returnerte til øya like før jul, og har siden vært der hun bor fast.

– Det er dystre forhold som råder, og mange som lider. Både massive og eksklusive hotellgiganter har lukket dørene. Mange restauranter og barer har trukket ned gardinene og de mange døde insektene i vinduskarmen vitner om at det er lenge siden noen bestilte en øl her. Noen restauranteiere har nok måttet gå den lange veien til banken for å avvikle bedriften, mens andre klamrer seg fast i et håp om snarlig redning, forteller hun.

Sjokkartet møte med øya

En annen som har besøkt øya for første gang siden pandemien brøt ut i mars i fjor, fikk sjokk når hun oppdaget hvor kraftig hverdagen var blitt forandret.

Der hun pleier å oppholde seg, i nordmenns storfavoritt Puerto Rico, koker det normalt av landsmenn og andre besøkende vinterstid. S

Slik er det ikke nå:

– Det er så rart og trist dette, det er jo ingen her. Det er jo helt stille. De som har vært her vet godt at dette ikke er stedet man forbinder med at det er stille, slik som nå. På stranda er det er ingen kamp om solsengene, det knapt åpne restauranter, de fleste hotellene er stengt ned og det er ingen turister. De få utlendinger, som meg, som jeg møter er de som bor i egne hus og leiligheter, forteller hun.

Kvalitetene er der

Likevel er hun optimistisk med hensyn til at turistlivet vil blomstre igjen så snart viruset er bekjempet.

Hun peker på at øya tross krisen vil tilby de kvalitetene flere hundre tusen nordmenn reiser til øya årlig for å oppleve:

«Det er jo ingen her, det er så rart og trist»

Norsk turist. Foto: Privat

– Her er alt det andre som det bruker å være. Like gode råvarer, viner og oster og like fine servitører som smiler og snakker litt svorsk/engelsk/spansk-blandings som vi alle liker. Jeg heier på Gran Canaria og skal feriere her så snart det er lov, og jeg vet vi er mange som skal på samme flyet, skriver kvinnen som måtte en uplanlagt tur til øya for å hjelpe en syk slektning. Derfor ber hun om at vi ikke nevner navn.

Til høsten, håper hun

Redaktør Åkervall kan imidlertid ikke skjule at korona-krisen har herjet stygt med ferieøya.

Hun håper det skal være mulig å ta imot turister igjen mer som normalt i løpet av høsten. Men hun er slett ikke sikker:

– Nei, spørsmålet er bare når? Sommeren er uansett ingen høysesong her. Da vender turoperatørene nesen mot Middelhavet, og Gran Canaria blir ikke attraktivt før til høsten igjen. La oss da tro at underleverandører og logistikken spiller på lag, slik at det finnes håp om et liv for turistøya igjen, er Åkervalls håp.

Ser en lysning

Normalt skulle øyene i disse dager ha opplevd den mest hektiske delen av sesongen, men aktørene innser at denne muligheten har gått fløyten. Da er det bare å sikte seg inn på høsten, som gir nye muligheter siden Gran Canaria først og fremst er et vinterreisemål.

Men, som flysmart24 har meldt tidligere, har turistindustrien både på Kanariøyene og andre populære feriemål i Spania, blødd mens pandemien har herjet.

For Spania er situasjonen nå i ferd med å snu.

For de som følger situasjonen, ble det en oppmuntring da de ferske tallene fra det europeiske smitteverninstituttet European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) kom denne uke.

Begynner å åpne

Så sent som 4. februar hadde landet 1 026 smittede per 100 000 innbyggere. Tallet denne uken er 556 smittede. Smittenivået har blitt nesten halvert i løpet av noen få uker.

Som en følge av nedgangen begynner en del spanske regioner å lette på tiltakene, som til nå har vært preget av portforbud og strenge restriksjoner for uteliv og næringsvirksomhet.

For nordmenn er det også lettelser i og med at vi i to uker fremover er fritatt for å vise frem negativ covid-19 test før ankomst til landet. Avhengig av smittesituasjonen i Norge vil dette kunne fortsette etter denne perioden også.