Topp 10 er klar – ingen vokser raskere enn SAS

SK907 forlater en litt tåkete Oslo Lufthavn lørdag for å fly til Newark utenfor New York, en av de rutene som SAS har gjenstartet etter pandemien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyselskapene i Europa er forsiktige med å kaste inn mer kapasitet i markedet, men håper på at den forventede ketchup-effekten skal inntreffe:

Tidspunktet da alle passasjersluser åpner seg og folk begynner å reise som før.

Imens pågår det en gradvis økning av tilbudet, spesielt etter at en stadig større gruppe nordmenn og andre europeere nå blir fullvaksinert eller kan vise frem korona-sertifikat av andre grunner.

Topper listen

Her har SAS denne uken inntatt en lederrolle i Europa, ifølge ny oversikt fra Eurocontrol.

Eurocontrol har ansvaret for å organisere europeisk flytrafikk og registrerer hver eneste flybevegelse hver dag.

Den har nå lagt frem oversikt over de 10 flyselskapene i Europa som har mest trafikk, totalt sett:

Som før er Ryanair helt i topp, med Turkish Airlines og EasyJet som de to andre på pallen.

Listen etter det ser slik ut: Lufthansa, Air France, KLM, Wizz Air, Vueling, SAS og så Pegasus.

Tror på bedring

Når det derimot gjelder spørsmålet om hvilket selskap som har økt antall avganger mest i løpet av siste uke er det SAS som topper listen.

SAS økte med 14 prosent i forhold til de to ukene før, og det skandinaviske selskapet føk dermed helt til topps på europeiske listen.

SAS er ikke bare best, selskapet er også i en klasse for seg: For oversikten viser at åtte av ti selskaper har redusert trafikken. Det er kun SAS og alliansepartner Lufthansa, som øker. Det tyske selskapet med 2 prosent.

SAS mener det er grunn til å vente en økning i antall reisende utover høsten, og har av denne grunn satt opp ruter til 160 direkteruter til 90 destinasjoner i høst.

Størst og viktigst

SAS har satt opp 47 ruter fra Norge, som tradisjonelt er selskapets største og viktigste marked.

Artikkelen fortsetter under bildet

Et godt tegn, kø for å komme inn på SAS-loungen på innenriks søndag. Foto: Kåre M. Hansen

Den økende interessen for helgeturer og byferier til europeiske byer gjør at SAS denne høsten gjenopptar rutene til Amsterdam, Dublin, Firenze, Krakow og Praha.

Det er også et økende antall flyvninger til varmere middelhavsdestinasjoner i Sør-Europa og på Kanariøyene for å innfri økende etterspørsel fra ferierende.