En SAS-streik kan også ramme charter-reisende

Et SAS-fly har landet på Gazipasa-flyplassen utenfor Alanya i Tyrkia. SAS flyr også chartergjester. Foto: Gazipasa Alanya Airport

Det er fare for at rundt 1 000 piloter i SAS går til streik fra slutten av juni. Det vil i så fall ikke bare ramme rutetrafikken. Også charter-bransjen kan bli rammet.

Mange ferieturer med charterselskapene har i flere år nå foregått med rutefly, eller med ruteflyselskap som har blitt leid inn for å utføre charterflyvingene.

Til mange destinasjoner

Det gjelder bl.a. pakkereiseselskapene Ving og Apollo i Norge.

Apollo Reiser signerte så sent som i midten av mars en avtale med SAS om avganger fra 20 steder i Norge, Sverige og Danmark til ca 30 destinasjoner rundt Middelhavet. Det gjaldt Hellas, Kroatia, Kypros, Albania og Tyrkia.

I tillegg bruker noen charterreise-arrangører rutefly i sine produkter.

Går som planlagt

Hos Apollo sier informasjonssjef Beatriz Rivera til flysmart24 at selskapet ikke har fått noen informasjoner fra SAS om at en eventuell pilotstreik kan ramme deres gjester:

– Nei, foreløpig har vi ikke mottatt noen informasjon om at en potensiell streik vil påvirke våre charterflyvninger. Så inntil videre går alle våre fly med SAS som planlagt, sier hun.

Rivera fremholder at selskapet likevel følger nøye med på situasjonen. De er jevnlig i dialog med SAS og håper at partene når frem til en løsning som ikke innebærer streik.

Vil leie inn fly

Også hos Ving har man reserveplan klar om SAS-flyene skulle bli stående på bakken fra 29. juni:

– Så klart vi har. Vi har beredskapen på plass, men håper så klart på at partene finner en løsning som gjør at våre gjester ikke blir berørt, sier Vings Norge-sjef Marie-Anne Zachrisson til flysmart24.

Hvis situasjonen likevel skulle ende i konflikt og flyavganger blir kansellert, har Apollo en reserveplan klar:

– Dersom det derimot skulle ende i streik og streiken også skulle ramme chartertrafikken og våre SAS-flyvninger innstilles, gjennomføres reisen med et erstatningsfly fra et annet selskap, sier Rivera.

Vil få et valg

Om det ikke er mulig å finne erstatningsfly vil Apollo sørge for at kundene får et valg:

– Da vil vi selvfølgelig tilby kundene våre gratis ombooking til andre reisemål. I dette tilfellet har også kunden rett til å avbestille og få full tilbakebetaling av reisen, sier Rivera.

Konflikten omfatter rundt 1 000 piloter i SAS som har varslet at de vil streike fra 29. juni hvis de ikke klarer å komme frem til en avtale med selskapet om nye vilkår.

Et stridstema er at pilotene krever at 560 flyvere som ble sagt opp i forbindelse med pandemien, skal bli tatt inn igjen.