Kan bli redningen for de som må kutte ferieutgifter

Tyrkia har mange store og moderne ferieanlegg. Landet kan få ny popularitet fordi det fremstår som et billigere ferieland enn mange av andre reisemål i Middelhavet. Foto: Shutterstock

Mange nordmenn opplever at privatøkonomien er presset, men velger likevel å sette av penger til en sommerferie i Middelhavs-området. Da blir spesielt ett land interessant.

Sjefen for Ving i Norge, Marie-Anne Zachrisson tror mange kommer til å velge Tyrkia som feriemål. Det er et land som fremstår som billig for nordmenn.

– Tyrkia er i så måte et riktig valg å ta, sier norske May-Britt Kutlu til flysmart24. Hun har vært fast feriegjest i landet i over 30 år.

Også god kvalitet

Mange feriesteder i det vestlige Europa frykter konkurransen fra Tyrkia, og med god grunn. Da er det ikke bare økonomien som spiller inn.

Tyrkia har gjennomgående høy kvalitet på hoteller og resorter.

– Jakten på den økonomivennlige ferien handler ikke bare om pris, den handler også om kvalitet. Destinasjoner som Tyrkia kan derfor bli populært til sommeren. Mange søker etter rimelige reiser uten å måtte gå for mye på kompromiss med standard og kvalitet, sier Ving-sjef Zachrisson.

Oppleves som billig

Det er ikke vanskelig å finne feriemål i Middelhavet som oppleves som billige for oss nordmenn. Men, i likhet med her hjemme, har det også vært en kraftig økning i prisene over alt det siste året på grunn av den geopolitiske situasjonen.

Det er likevel mulig å finne rimelige pakkereiser også i høysesongen, der prisene kan starte godt under 10 000 per reisende, med fly og hotell inkludert for en uke. Utvalget er enormt.

Hos Ving kan man for eksempel sikre seg en uke for 9 100 per pers, med avreise 20. juni og på 4+-stjerners hotell – Sunwing Side Beach. Et 3-stjerners hotell i Alanya (Blue Diamond), også det i skoleferien, går for 6 695 kr per person.

– Tyrkia er jo et reisemål med høy standard på attraktive bosteder og til tross for høy inflasjon så vil man nok oppleve at det er et billig land å feriere i. Dette er en bra kombinasjon for våre gjester som vil få mye ut av feriebudsjettet samtidig som man vil bo godt, sier Zachrisson til flysmart24.

Kommer tilbake

Det har skjedd store endringer i turismen fra Norge til Tyrkia. Da landet var på sitt mest populære, for rundt 10 år siden, sendte Ving 100 000 gjester dit i sommersesongen. I dag er andelen en fjerdedel av dette.

– Når det er ulik form for uro, økonomisk og annet, så er vår erfaring at kundene ofte søker seg til tradisjonelle reisemål. Det betyr Mallorca, Kreta, Rhodos og Kypros. Jeg tror likevel at Tyrkia kommer tilbake som et av flere populære feriereisemål, mener Zachrisson.

May-Britt Kutlu og andre nordmenn nyter fordelen av at landet, tross svært høy inflasjon, har opplevd at valutaen, lira, har falt kraftig i verdi.

Mange tilbud

– Matprisene på butikken har jo gått opp en del, men for oss som turister er det ikke så ille. Lira er jo ganske lav nå. Så Tyrkia er i mine øyne et riktig valg å ta for å få en topp ferietur til en rimelig penge, både når det gjelder utgifter til opphold og uteliv. Jeg har testet ut både Mallorca og Gran Canaria. Der er det mye dyrere å feriere. Der man man jo i tillegg ut med ferieskatt, sier Kutlu.

Alle de tre store charterselskapene – Ving, Apollo og TUI – har Tyrkia i sine programmer denne sommeren. Det er den tyrkiske riviera, området langs sørvest-kysten av landet, som er det klart mest populære ferieområdet for nordmenn.

Der ligger manges førstevalg som Alanya, Side, Belek og Kemer, i tillegg til storbyen Antalya.

Både SAS og Norwegian har direkteruter til dette området. Her fins det to aktuelle flyplasser, Antalya og Gasipasa. Sistnevnte ligger nærmest det mest populære feriemålet, Alanya.

Hit flyr både SAS og Norwegian. Sistnevnte har lagt til Gazipasa i sommer, i tillegg til å fly til Antalya.