Reise og spise: De beste matlandene er i Europa

Tre populære europeiske ferieland havner på topp i en internasjonal kåring av de beste kjøkken. Her fra Roma. Foto: Shutterstock

De som er opptatt av mat og skal på ferie i Europa, har nå fått en føring i hvilke land som har det beste kjøkkenet. I Europa er det tre land som peker seg ut i en fersk kåring av mattilbudet i verdens land.

Her havner Italia som nummer én, Hellas og Spania som henholdsvis nummer to og tre.

Litt av en storeslem av Europas mest populære ferieland, må man kunne konkluderes. Norge hevder seg ikke.

Verdensomspennende

Eneste skandinaviske innslag blant de 50 beste er Danmark, som havner på en 35. plass.

Kåringen er gjort i regi av nettsiden Taste Atlas, og er verdensomspennende med et utvalg av 95 land som deltakere har kunnet stemme på.

Her er det mulig å score 5 poeng, og de tre første har i denne avstemningen scoret henholdsvis 4,72 poeng, 4,68 poeng og 4,59 poeng. Danmark havnet på 4,05 poeng. Norge er helt sist av de 95 landene som er rangert, med en score på 3,58 poeng.

Gamle kjenninger

De rettene som blir høyest rangert i de tre beste landene er ikke ukjent for folk som besøker disse landene, med oster og skinker som hyppige bestenoterte også i denne undersøkelsen.

  • Fra Italia: Parmigiano Reggiano, Prosciutto Torscano, Nduja, Risotto ai funghi porcini og Pesto Genovese.
  • Fra Hellas: Kalamata, Fystiki Aeginas, Rodakina Naoussas, Saganaki og Dakos.
  • Fra Spania: Jamón 100 pst ibérico de bellota, Jamón ibérico de bellota, Manchego curado, Espetos og Gambas á la plancha.

Reis og spis

Taste Atlas er et oppslagsverk så å si uten grenser, og ifølge egen skrytealbum er nettstedet en verdensleksikon for tradisjonelle retter, lokale råvarer og autentiske restauranter.

Etter de tre beste landene følger Japan (4,59 poeng), India (4,54 poeng), Mexico (4,53 poeng), Tyrkia (4,52 poeng) og tre land med samme poengsum:

Amerika, Frankrike og Peru som alle fikk 4,51 poeng.

«Reis og spis»

Den gir folk som er glad i mat en direkte marsjordre:

– Reis, utforsk, spis og drikk. Oppdag og sett pris på lokal mat, respekter menneskene som lager den, mener folkene bak nettsiden. De skriver at de har katalogisert over 10.000 matvarer og drikkevarer, men at det er dusinvis av tusenvis som ennå ikke er undersøkt og kartlagt.

Pizza – selvfølgelig

Om Italia, Hellas og Spania topper når det gjelder det totale mattilbudet, er disse landene ikke å se på listen over de 10 beste matrettene i verden.

Her er det gryteretten karé fra Japan som vinner, foran kjøttretten picanha fra Brasil og med muslingretten Amêijoas à Bulhão Pato på tredjeplass.

På 11. plass kommer den første europeiske. Italiensk, og hverken ukjent eller uventet:

Selvsagt en pizza, Pizza Margherita.