En million nordmenn dropper utenlandsferien

Strammere økonomi får mange nordmenn til å droppe ferieturen til utlandet. Her fra Nice. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Strammere privatøkonomi får mange nordmenn til å sette på bremsene og alle ferieplaner til utlandet på vent. Nær en million av oss har besluttet å droppe årets utenlandsferie.

Det viser en undersøkelse som forsikringsselskapet Fremtind nå legger frem. Det er eid av Sparebank 1 og DNB.

Den forverrede økonomiske situasjonen og utsiktene til at den skal fortsette inn i 2023, får helt opplagte følger, viser undersøkelsen:

Tar hensyn til økonomien

Halvparten av de spurte har bestemt seg for å redusere reisebudsjettet i år. Nesten hver fjerde spurte oppgir at de vil droppe feriereisen ut av landet dette året.

– Reiselysten virker å være tilbake hos det norske folk, og vi opplever en økning av henvendelser. Men vi ser også at flere velger å bli hjemme av hensyn til økonomi, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Totalt er det 44 prosent som oppgir at endringene i økonomien påvirker ferieplanene.

Slik svarer nordmenn

I undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse, svarer nordmenn slik når de blir spurt om hvordan årets ferieplaner påvirkes av deres private økonomiske situasjon:

  • 51 prosent velger lavere budsjett på reisen.   
  • 44 prosent velger billigere reisemål. 
  • 30 prosent velger kortere ferieturer.  
  • 25 prosent velger billigere overnatting.  
  • 23 prosent dropper å reise utenlands. 
  • 19 prosent dropper en eller flere aktiviteter på reisen.

Kilde: Fremtind

Venter salgssvikt

Undersøkelsen harmonerer godt med analyser fra reiseeksperter.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har den danske flyanalytikeren Jacob Pedersen for flere måneder siden varslet at han venter at det skal skje en reduksjon i salget av feriereiser når folk kjenner virkningene av de økonomiske innstrammingene.

Han tror salget av feriereiser fortsatt vil være høyt i sesongtoppene som vinterferie, påskeferie og sommerferie, men at prisene utenom dissetidspunktene vil falle fordi etterspørselen vil dale.

Han tror at mange etter hvert vil måtte innse at økonomien blir såpass endret at det ikke lenger er rom for de store ferieutskeielser:

– Det er grenser for hvor lenge reiselysten kan oppheve den økonomiske tyngdekraften i Europa, mener Pedersen i danske Sydbank.