I de senere dagene har flere aktører innen reiseliv besluttet å boikotte eller pause salg av produkter fra Freia.
Både SAS, Norwegian, Hurtigruten og hotellselskapet Strawberry har tatt slik beslutning som rammer Mondeléz.
En av de største aktørene innen salg av sjokolade og søtsaker i Norge, taxfree-selskapet Travel Retail Norway, blir derimot ikke med på boikotten.
Tett kontakt
– Vi beholder leverandørene gitt det vi vet i dag. Det betyr at det ikke blir noen salgs-stans av Freias produkter hos oss nå, sier viseadministrerende direktør Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til flysmart24.
Dagestad forteller at TRN har hatt tett kontakt med Freias eierselskap, Mondeléz.
Det er bl.a. informasjon ut fra denne kontakten som har gjort at TRN avstår fra boikott.
Mondeléz er amerikansk og eierselskapet til Freia. Det har blitt ført opp på svartelisten over vestlige selskap som har virksomhet og betaler skal til den russiske stat.
Ikke på sanksjonsliste
På den måten, mener ukrainske myndigheter, er Mondeléz med på å finansiere Putins krig.
Når TRN avstår inntil videre, forklarer Dagestad det slik:
– Det viktigste for oss er at hverken Mondeléz eller noen av de andre selskapene på denne listen er på EUs eller Norges sanksjonsliste. Det ville gi omfattende konsekvenser hvis hele varelisten måtte ut av butikkene, sier Dagestad.
Stor leverandør
Freia er en av de store leverandørene av sjokolade og søtsaker til taxfree-butikkene på flyplassene i Norge.
– Freia står for en betydelig andel av sjokoladeomsetningen, men er ikke størst mål i omsetning. Mars er større, sier Dagestad.
I og med TRNs beslutning, vil de som blir nektet å kjøpe Freia om bord på flyene få rikelig tilgang på produktene så snart de lander. Fra utlandet, vel og merke.
TRN har ansvaret for alt taxfree-salg på Avinors flyplasser i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.
SAS: Ikke bare Freia
Pressesjef i SAS, Tonje Sund, sier til flysmart24 at selskapet forholder seg lojal til listen som er utarbeidet at ukrainske myndigheter, kalt International War Sponsors.
– Vi har hatt en full gjennomgang av denne listen, og som en konsekvens av det har vi tatt ut alle Mondeléz-produkter fra sortimentet om bord og i loungene. For SAS sin del betyr det per i dag sjokolade fra Freia og Marabou, som er de Mondeléz-produktene vi har. Det er med andre ord ikke Freia som er ensidig plukket ut, men det handler om Mondeléz som eier, og at de er på ukrainske myndigheters liste, sier Sund.
Avstår også
En rekke store nærlingslivskjeder har besluttet å avstå fra Freia/Mondeléz-bokotten
Det gjelder bl.a. de to største dagligvarekjedene her i landet, Norgesgruppen og Rema 1000.
Den tredje store, Coop, har besluttet å avvente en nærmere avklaring.