Nå er det igjen Freia-produkter å få hos to flyselskap

Full rulle på taxfree på Norwegian-flyene igjen. Freia-produktene er blant bestselgerne som nå er tilbake i salgstrallene igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Boikotten av Freia-varer ble ikke langvarig hos Norwegian og Widerøe. De har begge besluttet å avblåse salgs-stansen som kom for bare noen dager siden, skriver økonomiavisen E24 torsdag.

Derimot fastholder SAS sin beslutning om ikke å selge produkter fra Freia eller Marabou, opplyser pressesjef Tonje Sund i SAS til flysmart24.

Taxfree-selskapet Travel Retail Norway (TRN) iverksette ingen boikott, og har solgt Freia-produkter i de dagene boikott-varslene fra ulike selskaper rant inn. Her merket de ikke noe til at folk ville delta i boikotten ved å avstå fra å kjøpe Freia:

– Nei, ingen endringer målt denne tiden. Helt stabilt salg, sier viseadministrerende direktør Haakon Dagestad i TRN til flysmart24.

Favorittprodukter

At Widerøe og Norwegian nå snur, betyr at de ansatte i de to selskapene igjen kan by på mange reisendes favoritt-sjokolader, som selges som taxfree-varer om bord.

Opphevelsen av boikotten kommer som en følge av møtet mellom næringslivet og Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet onsdag.

Der ble det presisert at Freias eierselskap, Mondeléz, ikke står på EUs sanksjonsliste og at en boikott av varer fra bl.a. deres datterselskap Freia må være opp til den enkelte bedrift eller person.

Fortsette

Til E24 sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian:

– Slik saken har utviklet seg har vi valgt å fortsette salget om bord. Norwegian er et norsk selskap og vi forholder oss til norske myndigheters sanksjonslister, sier hun.

Hos SAS er det ikke snakk om å endre standpunkt, sier pressesjef Tonje Sund til flysmart24:

– SAS står fast ved at vi er lojale mot den offisielle listen fra Ukrainas myndigheter. Ved en grundig gjennomgang så vi at Mondeléz var navngitt og at vi hadde deres produkter Marabou og Freia om bord. Så for oss handler det om Mondeléz som eier og deres rolle i Russland, noe Ukrainas liste synliggjør, ikke enkeltproduktene eller Freia som sådan, sier Sund.

Har bestemt seg
 

Hun sier at mange i SAS har fått krigens brutalitet inn på seg i jobben:

– Vi har over et år nå flydd ukentlig hospitalfly med hardt skadde ukrainske soldater til sykehus over hele Europa. Våre kolleger har fått presentert krigens verste grusomheter på nært hold, og ingen kommer upåvirket fra det. Vi står krystallklart på ukrainsk side, og bestemte oss allerede forrige uke for å forholde oss til Ukrainas offisielle liste., sier Sund.

SAS var det selskapet som sist helg var først ute med å varsle boikott av Mondeléz-produkter fra Freia og Marabou.