Det renner inn med tyverisaker fra nordmenn som er på ferie i utlandet. Et av selskapene opplever at antall tyverier økte med 25 prosent i juni og juli.
Det er selskapet Frende Forsikring som kommer med disse tallene, og mener økningen har vært overraskende stor.
Seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen, tror mange nordmenn har glemt hvilke triks tyvene normalt tar i bruk.
Passer ikke på
– For noen virker pandemien langt unna nå, men for andre ble sommeren i år den første skikkelige utenlandsturen på noen år. Tyverier var kanskje det siste vi tenkte på under koronaårene, da nærmet vi oss få andre enn de vi var nærmest. Det gjør nok sitt til at folk har litt dårligere rutiner for å passe på tingene sine, sier Solberg Anfinsen.
Blant de objektene som er fristende for tyver, er mobiltelefoner.
De vrimler det av blant turister, som ikke passer godt nok på eiendelene. Og, så er de lett omsettelig etterpå.
Dermed et perfekt objekt for de som uærlige hensikter.
Snapper mobilen
Da tar tyvene i bruk metoder som man ofte bare ser på film.
Som denne:
– Vi har fått flere meldinger i sommer fra kunder som opplever at mobilen blir snappet ut av hånden deres når de skal ta bilder på ferien, forteller Anfinsen.
Å miste mobilen kan skape enorme problemer for de det går ut over. Der har man ikke bare lagret bilder, huskelapper og telefonnummer til alle sine kontakter.
Har lagret «alt» på telefonen
«Alt» er lagret på telefonen. Der ligger gjerne flybilletter og kvittering for andre kjøp man måtte ha gjort i forbindelse med ferien.
Å få tilgang til disse uten å ha mobilen, er i beste fall veldig strevsomt.
Derfor har Anfinsen flere råd til de som hindre at tyver får tak i ens eiendeler:
– Vesker og sekker må være lukket og du bør holde et øye med dem. Det betyr at de ikke skal stå bak eller på siden av stolen på kafeen. Ha dem heller under bordet, gjerne inntil foten din så du kjenner at den er der. Du bør heller ikke gå med verdisaker i baklommen, eller ha dem synlig i hendene, sier Anfinsen.
Mer despetrate
At mange opplever at privatøkonomien har blitt mer presset, er også et fenomen som kan forklare den økte tyveri-takten.
Han peker på at mange sliter økonomisk for tiden i mange europeiske land. Det kan øke faren for tyverier.
– Mange har det tøft og merker at økonomien er stram. Antallet som bor på gata har også økt de siste årene, noe som er særlig synlig i storbyene. Økt fattigdom kan også bidra til at antallet tyverier går opp, sier Anfinsen.