De som har reist på ferietur til de populære ferielandene sør i Europa har de senere årene måttet betale blodpris for mange tjenester som før pandemien var billige.
Leiebilprisene var blant markedene der prisene skvatt i været straks reiseaktiviteten begynte å ta seg opp igjen.
I enkelte områder måtte turister ut med det dobbelte og også tredobbelte i leiebilpris av hva de betalte før korona-pandemien.
Merker trenden
Nå har tendensen snudd.
Prisene har falt igjen i de fleste større markedene. I enkelte markeder, i flere områder i Spania, med så mye som 75 prosent, kan internasjonale aktører melde.
Men, fortsatt svinger prisnivået fra utleieselskap til utleieselskap.
– Vi har sett denne trenden og har dessuten snakket med bilutleieleverandører. De bekrefter at prisnivået har gått ned, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.
Prisene til himmels
Finn Reise er det største uavhengige reisesalgskanalen her i landet, og har en betydelig omsetning på leiebil. De kjenner markedet derfor svært godt.
En hovedårsak til at prisene føk til himmels i tiden rett etter pandemien, var at leieselskapene rett og slett manglet biler.
I desperasjon etter å dempe tapene etter at all utleie stanset da pandemien rammet verden i mars 2020, solgte de unna så mange biler som de kunne.
For få biler
Da markedet tok seg opp, og det skjedde raskere enn utleieselskapene hadde regnet med, ble det mangel på biler – spesielt i 2021 og 2022.

«Bilutleie-firmaene har kontroll på situasjonen i dag»
Terje Berge. Foto: Finn.no
Resultatet ble en dramatisk prisstigning der prisene ofte ble det mangedobbelte av hva de var i siste normalår, i 2019.
– I dag har de kontroll på situasjonen. De har sikret seg den bilparken de trenger, eller er sikre på at bilprodusentene kan levere bilene de har bestilt. Totalt sett har de 20 prosent flere biler enn i fjor, sier Berge.
Dette må du regne med
Prissjekk som flysmart24 har gjort i ulike markeder viser at det på enkelte populære reisemål, som for eksempel Gran Canaria, Malaga, Split i Kroatia eller Faro i Portugal, ikke er spesielt vanskelig å finne utleiebiler for rundt 1 000 kroner for en uke. Da henter du den på flyplassterminalen og den har ubegrenset kjørelengde.
Med samme betingelser må man på Mallorca regne med det dobbelte, men dette er fortsatt en billig leie i forhold til det som ble normalpris etter pandemien.
I Nice ligger en ukesleie på en liten eller mellomstor bil på rundt 2 500 – 3 000 kroner.
Tatt av inflasjonen
Berge i Finn Reise mener at den generelle inflasjonen i de fleste markeder som følge av pandemien og krigen i Ukraina har gjort noe med bilprisene – som med alle andre varer og tjenester.
– Selv om prisene er lavere enn i fjor, er prisene høyere enn i 2019. Vi tror dette skyldes inflasjon, høyere priser i bransjen og kapitalkostnaden da prisene gikk opp. Det siste gjorde det dyrere å kjøpe biler, sier Berge.