Årets sommerferie i det sørlige Europa ligger an til å bli svært dyr for norske turister. Forbruker-økonom og Luksusfellen-profil har råd til dem som merker at prisen kan bli høyere enn de tåler.
Kostnadene både på fly og opphold har eksplodert. Det skjer samtidig som mange nordmenn sliter med en stadig mer presset privatøkonomi.
Lysten på en ferietur til Syden i sommer er imidlertid stor hos svært mange. Det kan koste for mye, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1-gruppen:
Går så vidt rundt
– I dag kan man tydelig se hva reise og opphold vil koste i norske kroner før man trykker på bestill-knappen. Og da bør ingen som merker at økonomien er trang og at det så vidt går rundt, bestille en dyr utenlandsferie, sier Gundersen til flysmart24.
Prisen for å bo og oppholde seg i de fleste av de populære ferielandene har økt, og i alle fall i de landene som tilhører euro-sonen.
«Alt» blir dyrere
Prisene går opp på nær sagt alt som turister bruker for å komme seg på ferie, og de varene og tjenestene vi vanligvis kjøper på reisemålet:
- Flybillettene til populære reisemål i Sør-Europa vil fortsatt være dyre, spesielt i høysesongen juni – august når etterspørselen er som sterkest. Analytikere spår høye priser i mange år fremover på grunn av økte kostnader, inflasjonspress og geopolitiske årsaker.
- Prisen på hotellrom fortsetter å skyte i været. En prissjekk av spanske hoteller viste et prishopp på 20 prosent fra 2023 til 2024. Særlig bedre er det ikke i andre sentrale ferieland.
- Prisen på mat og drikke har økt kraftig i andre land slik som i Norge, bare alkoholholdig drikke oppleves som fortsatt billig for oss nordmenn. I land som Spania og Hellas har de par siste års skyhøye inflasjon gjort at restaurantprisene har økt merkbart, også for en norsk lommebok.
Fortsatt svak krone
De som håper at sommerferien skal bli billigere ved at kronen styrker seg, spesielt overfor euroen, får denne beskjeden fra sjefstrateg Eric Bruce i Nordea. Han mener nordmenn må regne med en euro-kurs rundt 11,30 norske kroner.
– Jeg tror ikke en skal håpe på store endringer fra i dag og fram til sommeren. Det kan være at den europeiske sentralbanken kutter renten i juni, mens Norges Bank holder igjen. Det kan trekke prisen på euroen noe nedover, men generelt fortsatt dyr euro, sier Bruce til flysmart24.
Mange nordmenn setter sin lit til at renten skal ned og at lønnsoppgjøret skal gi en kraftig reallønnsvekst.
Høyst uklart om rentekutt
Det siste er helt i det blå ennå, og Magne Gundersen sier at nordmenn med lån ikke bør regne inn lavere låneutgifter for å gjøre ferieutgiftene mer overkommelige:
– Foran sommeren får vi ikke hjelp av noe rentekutt. Tvert imot vil de fleste med boliglån oppleve at renteskruen strammes ytterligere til nå i slutten av februar, når renteøkningen som ble varslet i desember trer i kraft. Den svake krona er uten tvil også et stort usikkerhetsmoment for alle som skal til utlandet i sommer, sier han.
Vil likevel reise
Gundersen sier at mange, tross dyrere ferie, vil være innstilt på å bruke penger på å komme seg til det sørlige Europa også i sommer.
Til disse har han tydelige råd:
– Når alt blir dyrere er det etter min mening enda viktigere å planlegge godt, sjekke priser, vurdere alternativer opp mot hverandre og ikke legge av gårde på en ferietur man ikke har råd til. Det finnes måter å reise og bo på, og land du kan reise til som fortsatt er forholdsvis rimelige. Og man må jo ikke spise ute tre måltider om dagen, sju dager i uka. Ved å leie leilighet eller hus med kjøkken får du sannsynligvis ned utgiftene både til å bo og spise, sammenlignet med hotell, sier han.
Har ryddig økonomi
Gundersen er imidlertid klar på at mange sparer til ferien, de har en ryddig og god økonomi og mange har god oversikt over hvor mye de har råd til å bruke på ferie.
-Tall fra reisebransjen tyder så vidt jeg har forstått på at bestillingene nå ligger foran samme tid i fjor. Jeg tror et godt råd er at hvis du er usikker eller urolig for ferieutgiftene, bør du velge en ferie du vet du har råd til. Det er ingen grunn til å ødelegge ferien med økonomiske bekymringer når du egentlig skal slappe av og samle krefter, sier han.