«Ikke rart at mange ønsker oss dit pepper’n gror»

Horder av turister invaderer Gran Canaria hvert år. Her fra populære Puerto Rico, på sørsiden av øya. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Masseturismen har vokst med voldsom kraft etter pandemien. Mange populære feriemål får igjen føle presset fra den stadig økende turistflommen.

Horder av turister invaderer ukontrollert inn i turistpressede byer som Barcelona, Venezia, Dubrovnik og Palma på Mallorca. Fastboende er fortvilte.

Nå bygger det seg opp en motstand mot den økende turiststrømmen også til de populære Kanariøyene. Nå snakkes og skrives det åpent om overturisme, også her.

Redaktør av en av de norske avisene på øya, Leo Lunde i Canariavisen, skriver i en kommentar at «Kanariøyene koker» og at fastboende «raser mot turistinvasjonen.»

Manglende respekt

Det har ikke falt i god jord hos alle nordmenn som i stort og økende antall ferierer på de samme stedene på øya, år etter år etter år:

– Ja, jeg ventet både tyn og sure toner. Nordmenn liker ikke å bli kritisert og spesielt ikke når det kommer til reisevaner. Vi liker nok å tro at vi blir satt stor pris på i utlandet, sier Lunde til flysmart24.

Han er klar på at kanariere flest ønsker seg turisme:

– Men det kan bli for mye av det gode. De besøkendes mangel på respekt for lokal kultur er noe av det som driver disse turistkritiske holdningene – selv om kritikken hovedsakelig kommer av stigende boligpriser. Politikerne må ta sin del av ansvaret her – og den delen er ikke liten, sier Lunde.

Mange flere turister

Situasjonen, slik flysmart24 også har skrever tidligere, er det få som er uenig i:

Det flommer turister inn over øygruppen. Strømmen av briter, tyskere, nordmenn og andre turister fra Norden ser ut til å bare skyte ny fart i år. For nordmenn er Gran Canaria den overlegent mest populære øya.

For besøkende er det solsikkerheten og den stabile varmen året rundt som trekker. Lenge har øya vært et typisk vinterreisemål. Nå satser turistnæringen hardt på at den i større grad enn tidligere skal bli et helårsreisemål.

Hos de fastboende har man allerede sett protest-signaler i Las Palmas på Gran Canaria, og på naboøya Tenerife.

Protestene blir mer synlige

Så langt har protestene vært lite synlige. De har begrenset seg til å male slagord som «Turister, dra hjem» på husvegger.

Nå ser det ut til at protestene skal bli mer synlige i gatene. Den 20. april mobiliseres protesttog mot masseturismen på begge øyene.

Sentrale medlemmer av turistindustrien advarer kolleger mot å tro at det er små og ressurssvake miljøer som nå reagerer med å gå ut i gatene:

– Angrepene på turismen er perfekt organisert, mener Rafael Mesa, som er professor i innovasjon og en av de mest innflytelsesrike personene i spansk reiseliv.

Det er rundt 35 miljø- og interesseorganisasjoner på de to øyene som har gått sammen om protestarrangementene. De vil tydeliggjøre at turistpresset nå har blitt så stort at det er grunn til å slå alarm.

Forstår fastboende

Situasjonen går absolutt ikke hus forbi hos nordmenn som bor på og besøker Gran Canaria.

Aksjonene blir kommentert på sosiale medier, blant annet i Facebook-grupper «Vi som trives på Gran Canaria» og «Nordmenn i Puerto Rico.»

«Det kan bli for mye av det gode»

Leo Lunde. Foto: Privat

Mange er uenig i at masseturismen er ødeleggende, og mener Kanariøyene får den turismen den satser på.

Her gir flere likevel uttrykk for forståelse for at noen reagerer på massene som flommer inn over øya, og der mange synes å glemme og oppføre seg som gjester i fremmed land.

– Det er ikke det minste rart at mange blir provosert og ønsker oss dit pepper’n gror, selv om det er turistnæringen de stort sett lever av, skriver en av medlemmene i gruppen.

En annen advarer mot at det vil komme sterkere protester: – Det er sannsynlig at det kun er starten på misnøyen vi ser nå, skriver vedkommende.

Ber nordmenn reagere

Lunde i Canariavisen kommenterer bakgrunnen for situasjonen slik:

– Et spesielt ømtålig tema er boligmarkedet. Salget av boliger til ikke-fastboende utlendinger har presset boligprisene til nye høyder slik at den gjengse kanarier ikke lenger kan bo i hjemkommunen sin. De konsekvensene vil bare bli større om vi ignorerer dem. Men det er selvsagt enklere å tenke at charterferiens gullalder aldri stopper, mener Lunde.

Han mener at det er på høy tid at nordmenn revurderer sin rolle, ikke bare som besøkende, men som aktører i en større økologisk, økonomisk og kulturell sammenheng.

Skryter av det norske

Lunde mener nordmenns oppførsel som turister har en del tvilsomme sider, der mange ikke går av veien for å skryte av alt det norske på øya.

Geografiske områder har fått norske navn, det etableres «norskeplassen» på fjellet og nordmenn flokker seg sammen i et av de mest populære ferieområdene – Puerto Rico. Dette stedet er totalt dominert av nordmenn i vinterhalvåret.

– Jeg tror samtidig at nordmenn kan og vil bidra positivt når vi er ute og reiser. Da nytter det ikke å lufte naken ølmage på byen, ødelegge kulturminner i fjellet eller å sette norske navn på alt mulig. Vi trenger ikke å markere oss på alle hjørner. Nordmenn flest er nok enige i dette, sier Lunde.