Skal drive alle sine 15 fly selv – på gunstige vilkår

Det norske flyselskapet Norse Atlantic Airways skal drive alle sine 15 fly selv innen neste sommer. Her fra selskapets premium-klasse. Foto: Norse

Det norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways skal i løpet av neste år ha alle sine 15 fly i drift på eget rutenett.

Dette skriver gründer og toppsjef Bjørn Tore Larsen i selskapets årsrapport for 2024. Den ble lagt frem i dag fredag. Her varsler han også en lovende sommersesong.

Siden starten har selskapet leid ut en del av flyparken til andre selskaper, men disse leieforholdene skal avsluttes i løpet av 2025.

Trapper opp

Norse har en flyflåte på 15 Boeing 787 Dreamliner, de fleste overtok selskapet fra den for lengst avsluttede langrutesatsingen til Norwegian.

Det er det spanske flyselskapet Air Europa som har leid flyene fra Norse, fordi spanjolene har manglet flykapasitet selv og fordi Norse ikke har hatt bruk for flyene.

Men nå trapper det norske selskapet opp sin egen virksomhet og trenger flyene i denne prosessen.

Dette skjer samtidig som selskapet fyller opp kassen med ferske 20 millioner dollar – 216 millioner norske kroner – i lån fra sine to største eiere.

Alle fly i egen drift

Fra sommeren som kommer skal Norse ha 12 fly i drift, og innen neste sommer skal alle 15 flyene være i drift for Norse.

Det betyr at selskapet planlegger en vesentlig opptrapping av rutenettet. Men hvilke nye rutesatsinger som kommer er ennå ikke kjent. I tillegg driver Norse også med chartervirksomhet for andre selskaper.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er det først og fremst London-flyplassen Gatwick som vil være base for den viktigste ruteopptrappingen.

Leie av flyene løper frem inntil 2038, og det på gunstige vilkår, ifølge Larsen:

– Flyleieavtalene har ingen prisøkninger og ingen inflasjonsjusteringer i løpet av leieperioden, skriver han.

Nye ruter

Nylig meldte selskapet at det starter nok en rute fra London, denne gangen til amerikanske Las Vegas. Det innebærer den åttende nye ruten fra denne flyplassen.

I årsrapporten fremheves også Paris som et nøkkelknutepunkt for selskapet.

Her har selskapet ett fly stasjonert i år, på Charles de Gaulle-flyplassen. Fra neste sommer dobles dette, og da med ruter til New York, Miami og Los Angeles.

Forlenger norske ruter

Fra Norge driver selskapet fire ruter. Det gjelder New York, Miami, Los Angeles og Bangkok. Selskapet hadde også rute til San Fransisco, men denne har blitt lagt ned.

Selskapet har nylig valgt å forlenge ruten til Miami gjennom sommeren og frem til midt i januar 2025.

Også ruten til Bangkok er forlenget, nå frem til slutten av mars 2025.