Billettprisene til himmels – frykter det blir enda verre

De norske reisende fant de billigste billettene til Thailand med Qatar Airways. Prisene til den norske feriefavoritten har skutt i været på kort tid. Nå frykter reise-topp at det kan bli enda verre fremover. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da gruppen på fire kjøpte flybilletter fra Oslo til Phuket rett over nyttår, betalte de 15 000 kroner for hver.

I dag prises akkurat de samme billettene til 22 500 kroner hver.

Det er en økning på 7 500 kroner per billett, og det på et tidspunkt da det ennå er åtte måneder frem til avreise. 

– Det er all grunn til å frykte enda høyere priser fremover. Derfor vil det nok være lurt å kjøpe billetter nå og ikke håpe at de skal bli billigere. Det blir de neppe, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge til flysmart24.

Flere selskap har varslet høyere priser på langdistanse. Norske Norse Atlantics sjef, Bjørn Tore Larsen, har for lengst gjort det klart at USA-billettene vil bli dyrere i år enn i fjor.

Har blitt dyrere

Det vises også på reiser til Asia.

Berge viser til eksempelet med reisefølget på fire for å vise hvor raskt prisøkningene kan komme, og at dette ikke er noen udelt positiv utvikling fremover.

Billettene ble kjøpt hos Qatar Airways, fordi de kunne tilby de laveste prisene. Andre selskaper var enda dyrere.

Lang reisetid

Berge mener at prishoppet de fire nordmennene opplevde på kort tid, er eksempel på at det kan være fornuftig å sikre seg billetter tidlig, hvis man skal på langtur og vi ha julefeiring i for eksempel Thailand.

Da flysmart24 sjekket de samme billettene onsdag 23. april, kunne den samme reiseruten komme ned 500 kroner tu/retur med Emirates.

Da måtte man imidlertid tåle en transfer-tid på nesten 9 timer og en total reisetid på 21 timer, mot 3 timer i Qatars tilfelle og reisetid på 16 timer.

Klar trend

Thailand er en destinasjon der mange nordmenn etter hvert har valgt for å feire jul.

Turen for de fire nordmennene går til Phuket.

Finn Reise formidler flybilletter og reiser til hele verden. Berge har derfor god oversikt over prisutviklingen i ulike markeder.

Det har vært en klar trend at flybillettene til Thailand og andre langreise-destinasjoner, har økt kraftig etter pandemien.

Bare å glemme

I årene før det lammende virusangrepet var det mulig å få billetter tur/retur Bangkok for rundt 7 – 8 000 kroner. 

Det kan man bare glemme i dag.

Da gruppen på fire lette etter billetter til årets juletur, fant de de beste og billigste billettene hos Qatar Airways.

«Prisnivået på billetter kan vise seg å bli varig høyt»

Terje Berge. Foto: Finn.no

Disse reisene går fra Oslo Lufthavn, en mellomlanding i Doha, og så til Phuket. Pris for hele gruppen ble på rundt 60 000 kroner.

Skulle de ha kjøpt de samme billettene i dag, ville prisen vært på 90 000 kroner.

Mer kapasitet

I dag er Qatar Airways et av flere selskap som nordmenn bruker på reise til Thailand og andre land i Asia. I tillegg velger mange Emirates og Turkish Airways.

Det norske selskapet Norse Atlantic Airways flyr direkte mellom Oslo og Bangkok. Fra 1. juli kommer også Thai Airways tilbake med daglige avganger på den samme ruten.

Berge sier han er spent på om den økende konkurransen vil gi seg utslag i lavere priser.

– Jeg er slett ikke sikker. Husk at det er et generelt høyere prisnivå i dette markedet nå enn vi så før pandemien. Kanskje er dette et prisnivå som vil vise seg å bli varig høyere, sier Berge.