Turistenes mobiler skal avsløre trengselen på strendene

Nå skal mobiltelefonene telles for å unngå trengsel på strendene på Mallorca. Foto: Shutterstock

De lokale myndighetene på Mallorca er bekymret over tendensene til overturisme på enkelte steder på den populære ferieøya.

Nå vil de ha fakta på bordet om hvor mange turister som oppholder seg på de mest populære strendene til enhver tid.

Det skal ikke skje ved hjelp av vanlig telling, men ved å overvåke og registrere folks mobiltelefoner.

Antall turister

Konsentrasjonen av turister registreres nå ved hjelp av tre av de største mobiloperatørene på øya.

De skal levere data til Spanias statistiske sentralbyrå, INE, om hvor mange turister som befinner seg på de ulike stedene.

Avisen Majorca Daily Bulletin skriver at myndighetene på denne måten håper at de kan finne ut hvor det er for mange turister. Og som en følge av det vite hvor det er nødvendig å begrense antall turister.

Telenor: – Kan spore

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor. Han sier til flysmart24 at metoden som skal brukes på Mallorca, ser ut til å være en vanlig metode å bruke for å måle mobiltettheten:

– Mobiltelefoner er koblet til mobilnett, og mobiloperatører kan spore posisjonen til en mobiltelefon basert på tilkoblingsdataene. Det som registreres er bevegelser knyttet opp mot registrering av mobiltelefon på mobilstasjoner, såkalte basestasjoner. Det er ikke noe som skal aktiveres på mobiltelefonen for at registreringen skal skje, sier Amundsen.

Lover full anonymitet

Han er klar på at slik registrering blir utført slik at ikke enkeltpersoner blir identifisert:

– Når Telenor i Norge har brukt data fra mobilnettet for å registrere hvordan folk beveger seg geografisk, sørger vi for full anonymisering. Dette gjør vi ved at data ikke registreres på personnivå, men kun på aggregert nivå. Dermed kan ikke informasjonen knyttes til enkeltperson, sier Amundsen.

Myndighetene på Mallorca har forsikret at registreringen skal være anonym.

– Det er mobiltelefonene som skal telles, identiteten til eierne vil forbli ukjent, er beskjeden til engstelige turister.