Varsler «massiv protestaksjon» på populær ferieøy

Slik ble turistene ønsket velkommen til Mallorca sist det var turistprotester. Nå kan det bli nye aksjoner. Foro: Arran

Temperaturen i protestene mot den økende turismen på Europas mest populære ferieøy øker. Det kan ende i aksjoner denne sommeren.

– Det kommer til å bli en intens sommer, advarer aksjonistene. De har nå startet en egen organisasjon for å bekjempe masseturismen. Navnet sier det meste: «Mindre turisme, mer liv.»

Denne uken ble planene om protestaksjoner formalisert på et større møte, melder avisen Majorca Daily Bulletin.

«Massiv protest»

Planen er å arrangere det som blir omtalt som «en massiv protestaksjon.»

Dette så vi sist utspille seg på Kanariøyene for noen uker siden. Da tok titusener av mennesker til gatene for å protestere mot virkningene av den økte turismen på Gran Canaria, Tenerife og de andre øyene.

I fjor tok øyene i Balearene imot 14,4 millioner turister. Det var et hopp på nesten 10 prosent i forhold til året før. I år blir det enda flere.

Protestbevegelsen på Mallorca har blinket seg ut det de mener er et velegnet mål for å sette makt bak kravene om å redusere turistflommen:

Vil stanse flyvirksomhet

Palma Son Sant Joan flyplass. Det er rett og slett snakk om å sette i gang aksjoner som kan stanse driften på flyplassen.

Ingen detaljer er gitt om hvordan de skal gå frem for å ramme driften på flyplassen. Det er allerede klart at det går mot tidenes rekordtrafikk på lufthavnen.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er det voksende protester flere steder i Spania mot det som oppfattes som en ødeleggende masseturisme.

Politisk innrømmelse

Så sent som bare for noen uker siden innrømmet selv presidenten i den regionale regjeringen på Balearene, Marga Prohens, at Mallorca og de andre øyene er i ferd med å nå en grense for hvor mange turister de kan ta imot.

Denne betenkeligheten ser det ikke ut til at folk på Mallorca slår seg til ro med, og dannet denne uken organisasjonen som også skal forberede aksjoner denne sommeren.

De er klar over at aksjoner som kan stanse flytrafikken på en av Spanias travleste flyplasser, kan bli møtt med gigantiske økonomiske erstatningskrav.

Samle inn penger

Derfor er det, parallelt med aksjonsplanlegging, etablert et fond som tar sikte på å samle inn penger for å dekke fremtidige krav.

Mens aksjonene mot turismen tidligere har rettet seg mot de besøkende turistene, har de ansvarlige for aksjonene nå presisert at det ikke er den enkelte turist som er målet.

Det er konsekvensen av den ensidige prioriteringen av turistindustriens behov som er problemet.

Uten kontroll

Turismen har fått vokse uten kontroll, mener de. Dette har ført til en priseksplosjon ved leie og kjøp av leiligheter. Det har igjen ført til at en stor del av øyenes egen befolkning ikke lenger har råd til å skaffe seg et sted å bo:

Leiligheter blir kjøpt opp av utlendinger for å bli leid ut til turister. Dessuten velger stadig flere spanske huseiere å leie ut sine hus og leiligheter på blant annet Airbnb fordi dette er mest lønnsomt.

De som protesterer mener også at den miljømessige slitasjen har blitt for stor.