Vannkrise på ferieøy – stenger av vannet til innbyggerne

Vannmangel tvinger den første kommunen på Mallorca til å stenge vannet til innbyggerne deler av døgnet. Foto: Shutterstock

Tørken i deler av Sør-Europa har tvunget frem tiltak fra myndighetene for å sikre tilstrekkelig vannforsyning både for fastboende og turister.

Nå har imidlertid situasjonen blitt hakket verre enn før på den populære ferieøya Mallorca, og det før sommeren og varmen har tatt skikkelig tak.

Den først kommunen på øya har rett og slett besluttet å stenge vannet for innbyggerne store deler av døgnet. De vil inntil videre bare ha vann i springen i syv timer om dagen, skriver avisen Ultima Hora.

Vanndepotene tømmes

Dette gjelder en kommune på vestsiden av Mallorca, Banyalbufar. Den ligger litt sør for kjente feriesteder som Puerto de Sollér, Valdemossa og Deiá.

Det var ordfører Eleonor Bosch som beordret dette drastiske tiltaket tirsdag på grunn av mangel på nedbør. Kommunens vanndepoter er i ferd med å nå bunnen.

Derfor har innbyggerne syv timer på seg til å bruke vann.

Vann-kvote

Kranene åpnes klokken 16.00 om ettermiddagen, for så å bi stengt syv timer senere – klokken 23.00.

Hver innbygger kan fylle opp en «kvote» på 75 liter vann i døgnet. Hvis innbyggerne ikke retter seg etter dette, advarer ordføreren, kan det i verste fall føre til total avstenging av vannet.

Bosch sier at det er uvisst hvor lenge denne situasjonen vil vare, men at man er avhengig av rikelig med regn i tiden fremover for å kunne lette på tiltaket.

Tørke i flere områder

Som flysmart24 har skrevet flere ganger, er det flere steder i Spania dyp bekymring over den lave vannstanden i reservoarene foran sommeren.

På Costa del Sol, et annet populært feriested for nordmenn, var det tidligere i vår fare for vannrasjonering. Takket være mye regn i påsken, har reglene for å dempe vannforbruket blitt lempet noe på.

Imidlertid blir turister gjort oppmerksom på situasjonen, og får en vennlig henstilling om å spare på vannet.