Flyplass-streik avverget – ny streik kan bryte ut i helgen

Faren for Avinor-streik er over. Nå kan det ble streik oi Norwegian fra kommende lørdag av. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Streiken blant Avinor-ansatte på flyplassene i Oslo og Bergen er avverget. Det gir flypassasjerene et pusterom frem til lørdag.

Da kan det bryte ut en ny flystreik.

Da er det de norske pilotene i Norwegian som kan sørge for at mange av selskapets fly kommer til å stå på bakken hvis ikke meklingen med selskapet fører til en ny lønnsavtale.

Nytteløse forhandlinger

Faren for streik i Norwegian er stor.

Partene har forhandlet i et halvt år for å forsøke å få til en ny lønns- og arbeidsavtale, uten å lykkes.

Når riksmekleren nå skal forsøke å få partene enige, ligger det også et annet stort problem på bordet:

Skyhøye lønnskrav som innebærer at selskapets mest erfarne piloter krever en lønnsøkning på 500 000 kroner over to år.

Himmelhøyt over

Det er himmelhøyt over det andre pilotgrupper i Norwegian og øvrige ansatte i selskapet har godtatt.

– Pilotlønningene er høye sammenlignet med norsk industriarbeiderlønn, men vi har gjennom flere år tapt i lønnskampen sammenlignet med det europeiske arbeidsmarkedet vi er en del av. Dette gapet mellom vår lønn og kollegaers lønn i Europa, også innenfor eget selskap, må vi gjøre noe med, sier leder Alf Hansen i Norwegian Pilot Union (NPU).

I tillegg til de økonomiske kravene vil pilotene ha det de omtaler som «en en bedre balanse mellom jobb og fritid.»

Det betyr i klartekst at de ønsker å ha mer fri når andre arbeidstakergrupper har fri. I dag jobber pilotene ekstra mye i sommersesongen og i helgene, siden dette er de vanlige trafikktoppene.

Leder: Fare for streik

Hansen sier avstanden er stor og at det er fare for streik om de ikke blir enige i meklingen.

 Hansen sier det er uenighet om både arbeidstidsbestemmelser og lønn.

– Vi jobber i 6 av 9 helger. I tillegg har vi høyest arbeidsbelastning i periodene folk flest-, og familien, vil ha fri. Dette gjelder sommerferie, høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie og andre høytider. Vi jobber mindre i vinterhalvåret, men vi må komme til enighet om en bedre balanse mellom arbeid og privatliv, sier han.

Hvor hardt en Norwegian-streik vil treffe, avhenger av hvor mange piloter forbundet bestemmer seg for å ta ut i streik. Det er varslet plassoppsigelse for 690 piloter.

Det kan, som flysmart24 tidligere har skrevet, bli alt fra én enslig pilot til alle medlemmene.

Åtte år siden sist

Norwegian er et flyselskapene som har klart å drive uten mange streiker. Sist pilotene streiket er 8 år siden, det var i 2016.

Den dramatiske streiken dreide seg den gangen om etablering av baser i utlandet og bruk av billigere arbeidskraft fra land med lavere lønnsnivå enn i Norge.

I dag er denne problemstillingen lagt død. Norwegian har de senere årene ansatt pilotene i morselskapet, og har valgt å satse fullt ut på den norske og europeiske markedet.