Kutte flyreiser for klimaet? Nordmenn med klart svar

Kø for å sjekke inn på Oslo Lufthavn. Nordmenn vil fly som før tross klimakrisen, viser undersøkelse. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn er blant de i Europa som flyr mye, og slik vil det også bli fremover. I alle fall om vi skal forholde oss til en undersøkelse om fremtidige flyvaner.

Det er Nordens største fritidsreisebyrå, Ticket Feriereiser, som har foretatt undersøkelsen.

Resultatet har selskapet presentert i sin årlige Ticket Collection for 2024.

Slik svarer nordmenn

Her har et utvalg på over 1 000 personer blitt spurt om hva de kan tenke seg å gjøre for å minske den negative klimapåvirkningen.

Her er resultatet svært tydelig, når de blir spurt om de kutter ned på antall flyreiser:

  • Bare 9 prosent svarer at de avstår fra å fly innenlands, og ytterligere 11 prosent svarer at de kan tenke seg å gjøre det som et privat klimatiltak.
  • Like få – 9 prosent – svarer at de avstår fra å fly til utlandet for å spare klimaet, og ytterligere 7 prosent svarer at de kan tenke seg å gjøre det.

Flyskammen fraværende

Ticket omtaler resultatet som «flyskammen som ikke ble noe av.»

– Flyskammen som det har vært snakket så mye om før pandemien, har vært fraværende de senere årene, fastslår Ticket i en kommentar til sin egen undersøkelse.

Vil gjøre andre tiltak

I stedet for å fly mindre, konkluderer undersøkelsen med at det er andre klimatiltak nordmenn heller kan tenke seg å bidra med:

Det gjelder å sortere søppel, minske forbruket av plastposer, redusere den generelle kjøpeaktiviteten, spise mindre kjøtt, handle mer brukt og bytte til el-bil.